20180501-073723-A-1920x1080we
'Det er ærligt talt lidt svært at måle på en bil, når man ikke har de rigtige måleredskaber derhjemme'. (Arkivfoto) Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Nu testes elever på livet løs: 'Hvis det er det, der skal til for, at jeg kan komme i skole'

3. mar 2021, 06:00
Et par coronatests om ugen er nu adgangsbillet for, at elever på blandt andet erhvervsuddannelser igen kan møde fysisk frem. Tiltaget er nødvendigt, hvis ikke elever skal falde fra, lyder det fra Dansk Metal. Lærlingen Rasmus Lunding Kemp kalder det 'en stor lettelse'.

For Rasmus Lunding Kemp er det vigtigt at kunne møde fysisk op og komme videre med sin uddannelse som personvognsmekaniker. Netop nu er han i læreforløb, hvor det fysiske fremmøde på mange måder er en forudsætning for læring.

Derfor er det da også 'en stor lettelse' for ham, at man politisk har besluttet, som led i genåbningen af Danmark, at lade elever på blandt andet erhvervsuddannelser i en række kommuner møde fysisk frem.

LÆS OGSÅ: Mister kunder på dyre byggetilladelser: 'Det kommer til at koste arbejdspladser'

- Jeg skulle i gang med mit sjette hovedforløb, som blandt andet handler om fejlfinding på biler. Det er ærligt talt lidt svært at måle på en bil, når man ikke har de rigtige måleredskaber derhjemme, siger han.

Heldigvis fik Rasmus Lunding Kemp, efter 'brok til skolen', udskudt hovedforløbet, fordi det ifølge ham var en uholdbar situation. Det har altså kostet en udskydelse af uddannelsen, som sætter ham bagud.

Ikke til besvær

Denne situation kan man fremadrettet undgå ved at lade elever møde fysisk op og følge uddannelsesplanen, som den var planlagt før coronapandemien gjorde sit indtog. Forudsætningen er enkel. Lad dig teste.

Således skal eleverne kunne fremvise en negativ coronatest inden for 72 timer. Det generer ikke Rasmus Lunding Kemp det mindste.

Jeg tror, det bliver nemt nok uanset hvad
Rasmus Lunding Kemp, elev på erhvervsuddannelse

- Jeg synes, det er fint. Jeg har intet imod det, hvis det er det, der skal til for, at jeg kan komme i skole. Det er ikke det samme for os, som det er for gymnasieelever, der kan undervises online. Hvis man skal være lastbilmekaniker, så kan man ikke nøjes med at sidde foran en skærm, siger han.

Ifølge Rasmus Lunding Kemp har det været udfordrende at sidde foran computeren og modtage læring. Den oplevelse deler han med kammeraterne, fortæller han.

Netop derfor er man hos Dansk Metal glad for den nye mulighed. Nedlukningen har været hård ved erhvervsuddannelserne og deres elever, fortæller forbundssekretær Kasper Palm.

- Det er glædeligt. Vi håber jo, eleverne kommer i gang hurtigst muligt, og det er noget, vi har beklaget os meget over. For det kniber altså med at lære det praktiske gennem skærmen, fordi de færreste har et svejseapparat derhjemme, siger han.

Frygter tab

Han har frygtet 'tabet af elever', fordi manglen på praktisk læring fører til, at flere føler sig dårligt rustede til at komme ud på arbejdsmarkedet. 

Derfor er et par test det mindste problem, mener han.

- Nummer ét for os er, at eleverne kan møde ind igen. Kræver det et par tests, så er det fint. Det er sådan set også naturligt for os, fordi vi allerede har lavet aftaler om lignende tiltag på det almindelige arbejdsmarked. Så det er ikke fremmed for os, siger Kasper Palm.

Ifølge ham er det heller ikke noget, der vækker bekymringer blandt eleverne. De 'hungrer' nemlig efter at komme i gang, slår han fast og forklarer, at det snarere er uddannelsesinstitutionerne, der får noget at bekymre sig om.

LÆS OGSÅ: Efter læge-drab: Borgerforslag om navnebeskyttelse stormer frem

- Det store steder med mange elever får en stor logistikopgave. Men går der en time med det hver dag, så er det okay, så længe det betyder, at eleverne kommer tilbage på skolen. Men det er klart, at det kræver, at vi er omstillingsparate, siger han.

Spørger man Rasmus Lunding Kemp, så er det da heller ikke noget, der vækker den store bekymring. Det skal bare gøres, slår han fast.

- Jeg ved ikke, om vi skal gøre det i skoletiden eller i fritiden. Men jeg tror, det bliver nemt nok uanset hvad, siger han.

Sådan lyder aftalen

Gældende fra og med den 28. februar kan elever på grundskoler (herunder efterskoler) og ungdoms- og voksenuddannelser i Nord- og Vestjylland igen møde fysisk op.

Specifikt gælder det kommunerne Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring, Jammerbugt, Læsø, Mariagerfjord, Morsø, Rebild, Thisted, Vesthimmerland og Aalborg kommuner i Region Nordjylland samt Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Skive, Struer og Viborg kommuner i Region Midtjylland.

Med aftalen indføres henholdsvis opfordring til og krav om test i forbindelse med fysisk fremmøde for ansatte samt elever/deltager/kursister over 12 år på uddannelser i ovenstående kommuner. Det gælder afgangselever, men også eksempelvis sårbare elever med flere i de pågældende kommuner, som ikke hidtil har været omfattet af nedlukningen.

Sagt med andre ord gælder det alle, der møder fysisk frem til undervisning i de omfattede kommuner.

Kravet om test inden for de seneste 72 timer gælder for elever/kursister/deltagere og ansatte på efterskoler og frie fagskoler, gymnasiale uddannelser, erhvervsuddannelser, FGU, Ordblindeundervisning, Forberedende Voksenundervisning, Almen Voksenuddannelse, hf-enkeltfag, Gymnasiale Suppleringskurser, Gymnasiale Indslusningskurser, Supplerende Overbygningsforløb, AMU og TAMU.

Ansatte samt elever over 12 år i folkeskoler, fri- og privatskoler, herunder tilhørende kostafdelinger og ansatte og elever på STU 'opfordres kraftigt' til to ugentlige tests.

Yderligere information, herunder om undtagelser, kan læses her.