Pressemøde med Norwegians koncernchef Jacob Schram. Nu har flyselskabet fået godkendt en redningsplan. Arkivfoto. Foto: Thomas Brun/NTB/Ritzau Scanpix

Gigant får grønt lys til redningsplan

3. maj, 14:30
Obligationsejerne accepterer Norwegians redningsplan. Nu mangler accept fra leasingselskaber og aktionærer.

Første skridt mod en foreløbig redning af Norwegian kan være taget.

Søndag oplyser det kriseramte luftfartsselskab i en fondsbørsmeddelelse, at det har fået godkendt sin redningsplan af alle obligationsejerne.

Obligationsejerne har alle virksomhedsobligationer i Norwegian. En obligation er et slags lån - med andre ord vil det sige, at obligationsejerne har lånt penge til Norwegian.

- Jeg er glad for at kunne fortælle, at vi har nået en aftale med vores obligationsejere, siger Jacob Schram, administrerende direktør i Norwegian, i meddelelsen.

Godkendelsen af redningsplanen sker, efter at Norwegian i flere uger har arbejdet på at skaffe nok egenkapital til at kunne få statslig støtte fra Norge.

Et afgørende led i redningsplanen har været at få obligationsejerne til at acceptere, at dele af selskabets lån bliver lavet om til aktier.

Et sådant skridt vil kunne føre til mere egenkapital for Norwegian, som altså er nødvendigt for at kunne få statsstøtte fra Norge.

- Det her er vigtigt, indleder Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank og tæt følger af luftfartsbranchen:

- Man har haft lidt sværere ved at nå en aftale, end jeg nok havde forventet. Man er kommet væk fra motorvejen og ned på landevejen.

- Men med den aftale, man har landet nu, er man turboboostet tilbage på motorvejen og er i fuld fart på vej mod en endelig rekonstruktion af selskabet, så man kan få penge i kassen, siger Jacob Pedersen.

For at få redningsplanen helt på plads skal Norwegians leasingselskaber, som en del af flyene er lejet hos, også nikke ja til planen.

Derudover skal aktionærerne give grønt lys til planen. Der er ekstraordinær generalforsamling mandag, hvor der skal stemmes om Norwegians forslag.

Hvis aktionærerne godkender planen, står deres nuværende ejerandel på 100 procent til at blive kraftigt reduceret til omkring fem procent.

Resten vil være ejet af obligationsejerne og leasingselskaberne.

Hvis aktionærerne går med til det, så vil Norwegian pludselig kunne købe sig nogle kvartalers overlevelse i den nuværende situation, siger Jacob Pedersen.

Omvendt vurderer han, at det ligner en konkurs for Norwegian, hvis planen ikke bliver godkendt af aktionærerne.

/ritzau/