SAS i Norge fritstiller 1000 ansatte. Arkivfoto. Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

SAS sender 1.000 ansatte hjem

30. apr 2019
1000 kabineansatte i Norge fritstilles midlertidigt grundet pilotstrejke, der har aflyst hundreder af afgange.

Luftfartsselskabet SAS fritstiller midlertidigt 1000 ansatte i Norge, hvilket dækker over 930 kabineansatte og 70 stewarder.

Det sker fra 1. maj, skriver norske VG.

De seneste dage har hundredvis af SAS-afgange været aflyst på grund af uenigheder mellem det skandinaviske luftfartsselskab og dets piloter, der strejker.


Fritstillingerne bekræftes af den norske afdelings pressechef.


- Strejken rammer vores passagerer i en skala, vi ikke har set i moderne tid. Det er en belastende og dramatisk situation, og vi gør alt, hvad vi kan for at finde en snarlig løsning, siger pressechef Knut Morten Johansen til det norske medie.

Ifølge leder i Norsk Kabinforening, Pål Røine, er de fritstillede alle ansat i Norge.

- Det er en lovlig fritstilling, men som forening mener vi, at det er unødvendigt, og vi mener, at de kunne vente med det. Samtidig skal de også have lidt kredit, da de kunne have gjort det meget tidligere, siger Røine til VG.

Det står endnu ikke klart, hvad det betyder i Sverige og Danmark, hvor reglerne er anderledes.

Pressechef hos SAS Sverige Freja Annamatz oplyser til det svenske nyhedsbureau TT, at Norge har et særligt system, der gør, at de ansatte bliver fritstillet.

I Sverige og Danmark har man ikke det samme system. I Sverige bliver de ansatte i stedet omplaceret i andre stillinger, fortæller Freja Annamatz.

Det er endnu ikke lykkedes at få en kommentar fra SAS Danmark eller fagforening for det danske kabinepersonale Cabin Attendants Union (CAU).


Piloterne i SAS har strejket siden fredag. Striden handler om arbejdstid og løn. 


Det er ikke lykkedes parterne at gå sammen om nye forhandlinger, siden strejken brød ud i sidste uge.


Hos SAS anses pilotstrejken som en alvorlig situation. Det udtaler SAS-formand Carsten Dilling i en skriftlig kommentar til Ritzau.


- Derfor er det vigtigt, at vi hurtigst muligt får en ansvarlig og fornuftig overenskomst med vores pilotforeninger, ligesom vi er lykkedes med i forholdet med vores andre medarbejderforeninger. 


- Vores pilotforeninger bør komme tilbage til forhandlingsbordet lige nu, siger han.


/ritzau/