Norsk stabspræst: Vi velsigner ikke kampvogne

17. jan 2012
Den ansvarlige for tilsynet med norske feltpræster i Afghanistan mener, at feltpræster skal træde varsomt, når det kommer til alternative velsignelser.

Den danske praksis med at blande V-tegnet sammen med korsets tegn under velsignelse af kampsoldater, sekunder før de skal i kamp mod Taleban i Afghanistan, går ikke i en norsk militærlejr.

Det fortæller Knut Espen Høidal, stabspræst ved den norske hærs operative hovedkvarter i Oslo.

"Vi har ingen fast praksis som den danske, hvor vi velsigner alle soldater, der skal ud på en militær opgave. Hvis en soldat beder en af præsterne om at blive velsignet, får han/hun naturligvis en individuel velsignelse eller et andagtsord," siger Knut Espen Høidal, der understreger, at han ikke kender den danske måde at gøre tingene på.

Varsomme med krigens symboler

Avisen.dk afdækker for tiden, hvordan danske feltpræster i Afghanistan velsigner kampsoldaterne i fuld udrustning sekunder før de går i krig mod Taleban-krigere. En praksis, der mandag fik biskopperne til at irettesætte feltpræsterne.

Han er blandt andet er ansvarlig for de norske feltpræster i Afghanistan på vegne af feltprovsten.

Knut Espen Høidal fortæller i et interview med Avisen.dk, at de norske feltpræster i Afghanistan er meget varsomme med at blande krigens symboler som V-tegnet sammen med kirkens.

"Jeg er ikke bekendt med den danske praksis, men jeg mener, at alle feltpræster skal træde varsomt, når de bruger symboler, som ikke hører hjemme i kirken. Personligt ville jeg ikke betænke mig et sekund, hvis en soldat kom til mig og bad om en bøn før en farlig patrulje. Men jeg ønsker ikke at velsigne våben eller kampvogne,” siger han til Avisen.dk.

"Her i Norge har vi haft en stor debat om blandt andet brug af dødningehoveder og vikingehjelme. Personligt ville jeg aldrig bruge V-tegnet. Det er vigtigt, at præsterne er gode eksempler for soldaterne,” siger Knut Espen Høidal.

To præster ved fronten

Det er hans job at sørge for, at feltpræsterne lever op til tjenestens regler og etiske retningslinjer.

I øjeblikket har Norge to feltpræster i Afghanistan - en i Maimanah og en anden i Mazar-e Sharif.

Avisen.dk fik et interview med stabspræsten, kort tid inden han skulle på endnu en rejse til Afghanistan.

Klik her, hvis du vil se video af en soldater-velsignelse

Hvad holder du ekstra øje med, når du er på besøg i Afghanistan?[pagebreak]

"Det, der ligger mig mest på sinde, er, at de norske feltpræster lever op til deres rolle som ikke-krigere eller non-kombattanter. Vi præster skal lige som soldaterne leve op til Genève Konventionen."

"I den er det understreget, at vi som præster befinder os i krigszonen alene af den grund, at vi har en gejstlig opgave. Målet med tjenesten er jo at bringe kirken ud til soldaten."

Vi er kun sjælesørgere

"Vi skal altså ikke kæmpe nogens krig. Vi skal alene hjælpe soldaterne som sjælesørgere."

"En feltpræsts vigtigste opgave er at være der for soldaterne, at yde dem støtte og vise dem respekt. Soldaterne skal udføre et risikofyldt og tungt job - det handler om liv eller død både for dem og deres fjender - og de har krav på, at feltpræsterne opfører sig ydmygt og ordentligt."

Hvordan praktiserer de norske feltpræster i Afghanistan, når det kommer til velsignelser?

"De to feltpræster afholder gudstjeneste hver søndag aften. Den ene afholder to gudstjenester samme dag - en på norsk og en på engelsk. Soldaterne får Guds velsignelse, hvis de deltager i gudstjenesten."

Vil ikke velsigne våben eller kampvogne

"Vi praktiserer ikke at velsigne soldaterne før hver eneste patrulje, men hvis præsten er med ude, så vil han afholde feltgudstjeneste på operation, når det falder naturligt."

Se fotografier af soldater på knæ for Gud

De norske feltpræster er i modsætning til de danske ikke en almindelige sognepræst på orlov. Feltpræst er et fuldtidsjob, der kræver to års erfaring som feltpræst i Norge, inden man blive sendt ud på internationale missioner.

"Det er simpelthen et krav, at feltpræsten kender Forsvaret indefra", siger Knut Espen Høidal

Norsk mission i Afghanistan

Norge har kamptropper i den afghanske krigszone.

De norske soldater skal stabilisere sikkerheds-situationen ved at bekæmpe oprørere fra Taliban og træne afghanske soldater.

Udover Genève Konventionen skal de norske feltpræster leve op til tre vigtige regler:

1. Feltpræsten skal bære et kors, der viser, at han er feltpræst. Derudover skal han bære Gevève Konventionens røde kors, der fortæller andre, at han er non-kombattant (ikke-kriger).

2. Feltpræsten skal vælge, om han vil bære våben eller ej. Han kan ikke sommetider gøre det ene og på andre tidspunkter det andet. Han må kun bruge våbnet i selvforsvar.

3. Feltpræsten skal afholde gudstjeneste hver søndag aften og være tilgængelig for soldaterne, så han kan yde dem sjælesorg.

Kilde: Det norske forsvar