For at løse politiets problemer efterspørger både Nordsjællands Politiforening og Politiforbundet, at politistyrken over de kommende år bliver udvidet med omkring 3000 ekstra betjente. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Betjente slår alarm: Centraliseringen er gået for vidt

1. nov 2019
Centraliseringen af Nordsjællands Politi er gået for vidt, mener betjentenes fagforening. Politiet er kommet for langt væk fra borgerne.

- Den der politinæse, som mange betjente plejede at have, hvor man kendte de lokale rødder, den er gået fløjten.

Ordene kommer fra formanden for de nordsjællandske politibetjente, Lars Jensen. De er ment som et nødråb om, at de seneste mange års centraliseringer af politiet er gået for vidt.

LÆS OGSÅ: Fup­medarbejder snyder Sussi og Leo for 100.000 kr.

Det manglende kendskabet til lokale forhold besværliggør nu politiarbejdet så meget, at betjentene har fået svært ved både at forebygge og opklare kriminalitet, fortæller Nordsjællands Politiforening til TV 2 Lorry.

- Vi er blevet samlet på nogle få meget store lokationer og er derfor ikke tilstede i dagligdagen i de små byer. Vi har ikke samme fornemmelse af, hvad der sker lokalt, og det betyder altså, at vi er bagud på point, når vi skal opklare lokale sager, siger formand for Nordsjællands Politiforening, Lars Jensen.

For at løse politiets problemer efterspørger både Nordsjællands Politiforening og Politiforbundet, at politistyrken over de kommende år bliver udvidet med omkring 3000 ekstra betjente. En del af dem, vil de have til at styrke politiet i lokalområderne.

Så meget vil regeringen ikke love, men justitsministeren slår fast, at politiet skal styrkes, og at ressourcerne blandt andet skal gå til at styrke nærpolitiet.

- Det er på regerings dagsorden at bringe politiet tilbage nær på borgerne igen. Det giver nemlig tryghed at have et politi, som kommer, når man kalder. Et politi, som man ser i gadebilledet, og som er til stede ved både byfester og på skolen, når der er brug for det, siger den socialdemokratiske justitsminister Nick Hækkerup til TV 2 Lorry.

Centraliseringen i politiet er især gået stærkt siden den store politireform tilbage i 2007, hvor politiet gik fra at være inddelt i 54 til 12 politikredse. Siden er der blevet effektiviseret og lukket lokalstationer på stribe i de enkelte politikredse.

- Vi føler ikke, at vi har den nærhed med borgerne, som vi havde for nogle år siden. Vi har efterhånden kun de hårde politiopgaver tilbage, og hvis vi stadig skal være borgernes politi, så skal vi kunne snakke om andet, end når der er sket noget voldsomt. Det er helt essentielt for politiarbejdet, at vi har en form for fortrolighed til borgerne, siger Lars Jensen.

Sidste efterår kom så endnu en markant og stor centralisering, da Nordsjællands Politi indførte en helt ny struktur. Det betød blandt andet, at de almindelige udkørende patruljer nu kun kører ud fra Hillerød, Gentofte og Helsingør. Førhen kørte der også patruljer fra Frederikssund, men der er nu kun færdselspoliti og hundepatruljer.

- Vi har jo kun et vist antal biler, så der er nok nogle områder, der vil føle, at de er lidt hårdere ramt, og det kan man selvfølgelig også læse på responstiderne. Eksempelvis er hele Halsnæs-området nok blevet lidt tyndt besat, siger Lars Jensen.

For fortsat at holde styr på, hvad der rører sig lokalt, indførte Nordsjællands Politi i sidste års strukturændring 15 områdebetjente. Én til hver af politikredsens 13 kommuner, og derudover to til særligt udsatte områder.

- Kommunerne er vældig glade for områdebetjentene, og de gør et kæmpe arbejde. Men at tro, at de kan gøre det ud for, at der tidligere har været en lokalpolitistation i Helsinge by eksempelvis, hvor der sad en håndfuld betjente, det tror jeg altså ikke på, at de kan, siger Lars Jensen.

Spørger man regeringen, så har Nordsjællands Politiforening ret i store dele af deres kritik. Justitsminister Nick Hækkerup erkender, at politiet er kommet for langt væk fra borgerne.

- Det er et problem, og det skal vi have rettet op på. Jeg tror, at det har stor værdi, at man har det lokale kendskab. Jeg kan huske fra min egen tid som borgmester i Hillerød, at det at der i nogle af de problematiske boligområder var en betjent, som vidste, hvem det var, der havde lavet graffiti på skolen, og som kunne tage fat i familien og så videre, og det betød meget for trygheden i området, siger Nick Hækkerup til TV 2 Lorry.

Justitsministeren erkender dog samtidig, at det vil tage tid at genopbygge politiet. Men målet er, at politiet står stærkere lokalt, når denne regeringsperiode er ovre om 3-4 år.

- Jamen, så håber jeg, at betjentene generelt siger, at det pres, de generelt var under, er taget af, og at der er kommet mere nærhed. Jeg tror ikke, at vi til den tid er i et land af mælk og honning, hvor alt kan lade sig gøre, og at der er så mange betjente, så vi også kan følge ænder over vejen. Men jeg håber, at vi er et sted, hvor betjentene føler sig meget, meget mindre presset, siger Nick Hækkerup til TV 2 Lorry.