20200406-122716-L-1920x1289we
Udvidelse af Skagen Havn under corona-nedlukning møder nu kritik fra 3F og ansatte. Foto: Henning Bagger / Scanpix

Nordjysk storentreprenør byggede videre trods nedlukning: - Det holder simpelthen ikke

11. nov 2020, 16:54
Den store danske entreprenørvirksomhed VG fortsatte udvidelse af Skagen Havn trods regeringens nedlukning af en lang række nordjyske kommuner. Havneudvidelsen var "kritisk arbejde", ifølge direktør.

Frederikshavn Kommune har ligesom syv andre nordjyske kommuner været forsynet med et "ingen adgang" skilt siden regeringens nedlukning af Nordjylland torsdag aften. 

På trods af nedlukningen valgte entreprenørvirksomheden VG, et datterselskab af Danmarks største byggevirksomhed Per Aarsleff A/S, ufortrødent at fortsætte udvidelsen af Skagen Havn.

Udvidelsen af havnen er et byggeprojekt til en værdi af en halv milliard kroner. 

A4 Arbejdsliv har været i kontakt med ansatte på havneudvidelsen.

De fortæller, at beslutningen om at fortsætte arbejdet skabte utryghed blandt de knap 60 havnearbejdere, der er tilknyttet projektet. 

- Vi fik at vide, at vi skulle fortsætte, fordi udvidelsen af havnen var kritisk arbejde. Det synes jeg simpelthen ikke er i orden. Man sætter da ikke ansattes helbred og folkesundheden på spil, fordi man skal bygge en havn, siger en ansat, der udtaler sig anonymt. 

- Flere af folkene mener, at vi skulle fortsætte, fordi virksomheden ikke ville risikere at få dagbøder. Det håber jeg godt nok ikke er rigtigt, fortæller den ansatte. 

Vedkommende ønsker at være anonym af hensyn til sin videre ansættelse i virksomheden. 

3F: - Det holder ikke 

I 3F Frederikshavn kritiserer formand Finn Jenne beslutningen om at lade udvidelsen af havnen fortsætte i fire døgn trods regeringens nedlukning af de nordjyske kommuner.  

- Det holder ikke, at man i så lang tid spiller hasard med de ansattes helbred, og sætter dem i en umulig situation, hvor de skal vælge mellem smitterisiko eller en fyreseddel, siger Finn Jenne. 

- Der er gode muligheder for, at virksomhederne kan blive kompenseret økonomisk, mens nedlukningen står på. Det skulle de tage og bruge, i stedet for at give os en sang fra de varme lande om, at det er særligt kritisk, at lige netop deres arbejde fortsætter, tilføjer Finn Jenne. 

Han henviser til den pendler-kompensationsordning, som Folketinget i al hast forhandlede på plads i weekenden.

Den tillader virksomheder i de berørte kommuner at se bort fra kravet om at hjemsende et vist antal medarbejdere, før de kan blive omfattet af kompensationsordningen. 

Ifølge Finn Jenne mødte en af fagforeningens medarbejdere flere ansatte, der havde krydset kommunegrænsen, da han besøgte havnen mandag morgen. 

- Vi mødte folk, der var kørt ind fra det øvrige Jylland, Fyn, Sjælland og sågar Polen for at arbejde, siger Finn Jenne. 

Direktør: Ingen tvunget til at krydse kommunegrænse

Uffe Larsen, administrerende direktør i VG Entreprenør, bekræfter overfor A4 Arbejdsliv, at virksomheden fortsatte udvidelsen af Skagen Havn trods regeringens opfordring til virksomheder om at lade ansatte blive hjemme og ikke krydse kommunegrænser for at tage på arbejde. 

Ifølge direktøren fortsatte arbejdet, fordi virksomheden bag Skagen Havn, der er bygherre på projektet, vurderede, at der var tale om kritisk infrastruktur. 

Den beslutning ændrede sig mandag aften, altså knap fire døgn efter regeringens beslutning om at indføre skærpede corona-restriktioner i Nordjylland. 

- Derfor valgte vi at lukke projektet ned sent mandag og sende de ansatte hjem, forklarer Uffe Larsen. 

Er det korrekt, at beslutningen om at forsætte arbejdet også bunder i, at i frygtede at få dagbøder, hvis projektet blev forsinket? 

Det er korrekt, at der på et tidspunkt kan blive tale om dagbøder. Men det var ikke den mest tungtvejende årsag, så vidt jeg er orienteret, siger Uffe Larsen. 

Flere af de ansatte fortæller, at beslutningen om at forsætte arbejdet skabte utryghed blandt dem. Spillede den utryghed ind på beslutningen om at lukke ned?

Nej, det gjorde den ikke, siger direktøren. 

Ifølge Uffe Larsen har ingen ansatte krydset nordjyske kommunegrænser for at møde på arbejde, mens den nordjyske nedlukning har stået på. 

- De ansatte, der kommer andre steder fra end Frederikshavn Kommune har alle været indkvarteret ved havnen før nedlukningen, siger Uffe Larsen.

Så når 3F siger, at de mandag morgen mødte folk på havnen, der var kørt ind fra andre landsdele, så tager de fejl? 

Ja, det må de gøre, siger direktøren.