MCV_blast_grad
Hydrema har blandt andet udviklet dette minirydningskøretøj 910MCV til det danske forsvar. Foto: PR

Nordjysk virksomhed hjælper veteraner i job: Nu hædres den af minister

8. mar 2021, 10:00
En nordjysk industrikoncern er netop blevet kåret som Årets Veteranvirksomhed.

2020's bedste veteranarbejdsplads ligger i Støvring.

Den nordjyske industrikoncern Hydrema Group er nemlig lige blevet kåret som Årets Veteranvirksomhed af forsvarsminister Trine Bramsen (S).

- Hydrema har gennem årene opbygget og leveret en meget stærk indsats for at hjælpe særligt de sårbare veteraner tilbage på arbejde. Samtidigt har Hydrema som industrivirksomhed vist vejen, taget ansvar og gået forrest, når det handler om at omsætte veteranernes særlige kompetencer til gavn for dansk forsvarsindustri og erhvervsliv, siger forsvarsministeren i en pressemeddelse.

LÆS OGSÅ: De får veteraner i god gænge: Danmarks bedste veteran­arbejdsplads

Den familieejede danske virksomhed blev stiftet i 1959 og har siden udviklet og produceret store entreprenørmaskiner - blandt andet til den internationale forsvarsindustri gennem divisionen Hydrema Defence. 

15 veteraner ansat 

Hydrema modtager prisen på baggrund af en omfattende og langvarig indsats med at hjælpe særligt sårbare veteraner tilbage på arbejdsmarkedet – både i Hydrema, blandt andet med fleksible jobordninger, men også ved at hjælpe veteraner til afklaringsforløb i andre virksomheder, oplyser forsvarsministeriet.

- I nullerne fik vi nogle store opgaver som relaterede sig til forsvarets køretøjer. Derfor var det oplagt at rekruttere nogle af de veteraner, som dengang var hjemvendt fra indsatsområder, og havde noget af den erfaring vi kunne bruge. Vi fik opbygget et team, som kunne relatere sig til køretøjerne og derfor var meget motiveret for at løse opgaven. På den måde blev det fra begyndelsen en god løsning alle parter, lyder det fra Hydrema Groups direktør Jan Werner Jensen.

LÆS OGSÅ: Jonas byttede patronerne ud med Excel-ark: 'Jeg har fået nogle øretæver på vejen'

Siden blev inddragelsen af veteraner på arbejdsmarkedet en mere bevidst målsætning. Virksomheden har lige nu 15 veteraner ansat og derudover som minimum altid én veteran i jobprøvning. 

- Det giver en stolthed i hele organisationen om at være med til at gøre en forskel, siger direktøren.

Prisen som Årets Veteranvirksomhed uddeles til en arbejdsplads, der yder en særlig anerkendelsesværdig indsats for at hjælpe og fastholde veteraner i arbejde.

Sidste år var det Securitas A/S, der modtog prisen, som blev uddelt første gang. 

A4 Arbejdsliv var med og interviewede blandt andet den tidligere oversergent og kampsoldat Jonas Jensen, der nu har en chefstilling i sikkerhedsvirksomheden.

Gavner både veteraner og erhvervsliv

Ifølge forsvarsministeriet går prisen også til Hydrema Group på grund af virksomhedens rolle som leverandører til det danske forsvar. Programmerne gavner både veteranerne og forsvarsindustrien, skriver ministeriet:

- Samtidigt har Hydrema som en del af den danske forsvarsindustri taget ansvar for at hjælpe veteranerne videre til et arbejdsliv uden uniform, men med mulighed for at bruge de militærfaglige kompetencer, som veteranerne har tilegnet sig i Forsvaret. Til gavn for både veteranerne og dansk erhvervsliv og dansk forsvarsindustri.

Udover specialiserede gravemaskiner leverer Hydrema også service, reparation og vedligeholdelse og montage af køretøjer som underentreprenør.

Eksempelvis har virksomheden et partnerskab med General Dynamics European Land Systems (GDELS), der fra 2019 leverer de pansrede køretøjer PIRANHA 5 og EAGLE 5 til Forsvaret.

LÆS OGSÅ: Flere fagforeninger for danske soldater kritiserer minister: Læg linjen om

På mindre end et årti har aftalen med GDELS medført forretning for mere end tre milliarder kroner til Hydrema og andre danske forsvarsleverandører i partnerskabet, oplyser virksomheden.

Hydrema Defence fik et særligt tæt forhold til det danske forsvar, da virksomheden i 1996 på Hærens foranledning udviklede minerydderkøretøjet Hydrema 910MCV.

Minerydderen er udover det danske siden er taget i brug af en række landes militær, heriblandt det amerikanske luftvåben og hær.

Opdateret med citater fra Hydrema Groups direktør Jan Werner Jensen.