René Redzepi og Noma får på puklen får en utraditionel og kontroversiel servering. Foto: Scanpix

Kritik af Noma: Dekadent og respektløs

29. jan, 08:12
René Redzepi og Noma får på puklen for en utraditionel og kontroversiel servering.

Rene Redzepi er verdensberømt i sin egenskab af kok på den danske Michelin-restaurant Noma. Men selv om madelskere elsker at elske Noma og den ukonventionelle nyskabende gastronomi, som restaturanten med køkkenchefen Redzepi som bagmand frembringer, så er der også dem, der mener at Redzepi krydser grænser, som ikke bør krydses.

LÆS OGSÅ: Prins Henriks pladesamling kommer på auktion

Det gjorde Redzepi, da han chokerede med at servere levende myrer. Nu gør han det igen. 

Blandt dem, der kritiserer er Pietro Lehmann fra Schweiz. Han driver restauranten Joia i Milano, som i 1996 var den første vegetarrestaurant, der fik en michelinstjerne. Det skriver Politiken. 

Han er forarget over et billede, han har set af en af restaurant Nomas efterårsserveringer. Billedet ligger på både Rene Redzepis Instagram-profil og Twitter-konto og ledsages af teksten: "Deep fried duck brain", der på dansk betyder friturestegt andehjerne.

LÆS OGSÅ: Frygtet virus lukker dansk slagteri

Andehjernen bliver serveret på en noget utraditionel måde. Nemlig i andens eget hoved, der ligger på tallerken med fjer og næb. 

Til Politiken siger den schweiziske kok:

- Hvorfor vil han forbløffe uanset hvad? Hvad er grænserne for kreativitet? I en tid hvor flertallet søger at komme tættere på naturen og dens indbyggere, hvilket budskab er det så, at hr. Redzepi ønsker at give?

Noma er uenige i kritikken.  Kommunikationschef hos Noma, Arve Krogne, skriver til Politiken, at man med retten og præsentationen vil hylde anden og vise respekt. 

LÆS OGSÅ: Karsten Ree betalte kassen for alternativ behandling

Som kokken Pietro Lehmann og Noma er uenige, ligesådan koger de sociale de sociale medier over med kommentarer om den atypiske og kontroversielle serviering. 

- Det er for dekadent til mig.
Instagram-bruger om Noma's friterede andehjerne-serveringrrr

En bruger på Instagram skriver i sin kommentar, at det er en tingsliggørelse af dyret.

- Det er for dekadent til mig. Jeg er sikker på, at det smager fantastisk, og det er på en måde smukt. Men uden hoved, næbbet skilt fra resten - det er som om dyret bare en en ting, skriver brugeren med aliaset bridgemarie1111.

Og der er i hundredevis af kommentarer og især Instagram-brugerne er oppe på mærkerne. 

- Det er ulækkert, perverst og sadistisk. Det er den mest uværdige og inhumane måde at partere et et uskyldigt levende væsen. Vis respekt og lad dem leve.💔, skriver aliaset giulia.bisonni.

Der er også dem, der er vilde med anretningen. Blandt andre brugeren sjorsrproductions, der skiver:

- It looks stunning! 😱.

Selv har René Redzépi ikke kommenteret på de sociale medier. 

Vis dette opslag på Instagram

Deep fried duck brain

Et opslag delt af Rene Redzepi (@reneredzepinoma) den