3F vil lægge pres på Qatar for at sikre bedre arbejdsforhold for migrantarbejdere. Foto: Sigrid Friis Neergaard

I oprør over arbejdsforhold: "De kommer hjem i kister"

14. jun 2019
Fodbold samler folk, men en del af familierne til de migrantarbejdere, der knokler for at gøre Qatar klar til værtsskabet for verdensmesterskabet i fodbold i 2022, bliver splittet. Derfor går 3F ind i kampen mod høje dødstal og dårlige arbejdsforhold.

Millarder af mennesker samles på stadion og foran tv-skærmene, når de allerbedste fodboldspillere i 2022 mødes i Qatar for dyste om, hvem der kan kalde sig verdensmestre i fodbold.

Men mens stjernerne scorer både pokaler, popularitet og millioner af kroner, ender andre på kirkegården.

Det tyske nyhedsmedie WDR rapporterer om op til 1.400 dødsfald blandt bygningsarbejdere, siden verdensfodboldforbundet FIFA i 2014 tildelte Qatar værtskabet for VM i fodbold 2022.

Leder af fagforbundets 3F’s internationale afdeling, Jesper Nielsen, fortæller til en debat om migrantarbejderes rettigheder på Folkemødet i den bornholmske by Allinge, at 3F kæmper for bedre arbejdsforhold i Qatar. Det gør 3F som en del af den faglige samarbejdsorganisation under Fagbevægelsens Hovedorganisation, BAT-Kartellet.

- Qatar er for os et af de værste lande i verden at arbejde i. Migrantarbejderne har praktisk talt ingen rettigheder. Unge mænd migrerer til Mellemøsten, fordi de bliver narret til at tro, at der er gode arbejdsforhold, men sandheden er, at en hel del af dem kommer hjem i kister, siger Jesper Nielsen.

Mens det for mange danskere virker naturligt at være medlem af en fagforening, fortæller Jesper Nielsen, at migranterne slet ikke må organisere sig. Det står derfor højt på 3F’s dagsorden at kæmpe for denne ret.

Indbyggertallet i Qatar ligger på 315.000, men ifølge Jesper Nielsen arbejder 2,5 millioner migranter i, hvad der ifølge Den Internationale Valutafond, er verdens rigeste land.

Kummerlige boliger og dårlig løn

3F er blot én af de organisationer, der holder øje med, hvordan bygningsarbejdere bliver behandlet under konstruktionen af fodboldstadioner, der er Cristiano Ronaldo og Lionel Messi værdige.

Migranterne udnyttes
Trine Christensen, generalsekretær for Amnesty International

Udover at kæmpe side om side med Den Internationale Arbejdsorganisation, ILO, holder menneskerettighedsorganisation Amnesty International nemlig også øje med emiratet. Det fortæller generalsekretær for den danske afdeling, Trine Christensen.

- Vi hører om et højt antal af arbejdsulykker. Om folk, der bliver nægtet løn eller får mindre løn end aftalt, og som bor under kummerlige leveforhold. Førhen måtte de heller ikke rejse ud af landet, og de må ikke skifte job. Migranterne udnyttes, siger Trine Christensen.

Hun tilføjer, at det er en forbrydelse at kritisere forholdene i diktaturet.

Der er 50 grader, så det er i det hele taget uegnet til at spille fodbold
Jesper Nielsen, afdelingsleder for 3F International

Styret er blot en af grundene til, at Jesper Nielsen var ved at falde ned af stolen, da han hørte, at FIFA havde udnævnt Qatar som værtsland for fodboldturneringen i 2022. Han undrer sig over, hvorfor valget faldt på et land, der ifølge afdelingslederen ikke egner sig til fodbold i det hele taget, og hvor folk dør af tørst.

- Der er 50 grader, så det er i det hele taget uegnet til at spille fodbold. Man må ikke drikke øl, og man kan ikke udvise kærlighed på gaden, siger Jesper Nielsen.

Kan man boykotte fodbold?

Valget af værtsland har også undret kommunikationschef i Dansk Boldspil-Union, Jakob Høyer.

- Det er ikke alt, der er foregået lige efter bogen, men der er ikke beviser til at sige noget om korruption. Og man kan ikke trække tildelingen tilbage, fordi det ville koste for meget i erstatning. Selv for en organisation som FIFA, ville det tømme pengekassen, siger Jakob Høyer.

Vi truer ikke med at blive væk, vi truer med at møde op
Jakob Høyer, kommunikationschef for DBU

Derfor kan han heller ikke forestille sig en boykot.

- Vi boykotter heller ikke USA. Der er dødsstraf, og det er vi heller ikke glade for. Vi truer ikke med at blive væk, vi truer med at møde op, siger Jakob Høyer.

Og den trussel tilslutter Jesper Nielsen fra 3F sig.

- Når nu beslutningen er truffet, må vi benytte lejligheden til at fremme arbejderrettighederne, siger han.

Kommunikationschef i DBU, Jakob Høyer, og generalsekretær i Amnesty International, Trine Christensen, til debat om migrantarbejderes forhold i Qatar.

På trods af de barske arbejdsforhold anbefaler Amnesty International heller ikke en boykot, selvom det har været på tegnebrættet. Trine Christensen tror nemlig også på, at man kan gøre mere, hvis man har en fod inden for.

Fodbold kan komme ind nogen steder, hvor vi ikke kan komme ind
Trine Christensen, generalsekretær for Amnesty International

- Vi har spurgt os selv: ’Should I go or should I stay’. Men hvis man går, hvilken indflydelse har vi så? Vi har et vindue, og det skal vi bruge. Fodbold kan komme ind nogen steder, hvor vi ikke kan komme ind. Der er ting, vi ikke skal acceptere, så derfor skal vi være med og lægge et pres, siger generalsekretæren.

- Vi siger ikke, at sporten skal redde verden, men man skal være opmærksom på, hvilke negative konsekvenser der er ved at afholde visse begivenheder, tilføjer Trine Christensen.

Håber på en lysere fremtid

Amnesty International informerer også spillerne om, hvilke menneskerettighedskrænkelser der foregår i landet, inden de skal spille.

- Spillerne skal ikke tages til indtægt for de dårlige beslutninger, FIFA tager, men de skal heller ikke udnyttes som propaganda, siger Trine Christensen.

Selv om den medieprojektør, som Jakob Høyer mener, der er på Qatar i øjeblikket, forsvinder i 2022, satser alle tre på, at rampelyset ikke bliver slukket helt.

Men Jesper Nielsen erkender også, at der ikke er de store sanktionsmuligheder.

- Qatar er medlem af ILO. Men ILO har som sådan ikke mandat til at lave sanktioner mod lande. De kan kritisere regeringerne og kræve rapporteringer fra regeringer om fremskridt, siger han.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her