20200922090725566_1000
Nobels fredspris er de sidste 30 år blevet uddelt på rådhuset i Oslo, hvor flere end 1000 mennesker normalt deltager. Men sådan bliver det ikke i år, hvor verden er ramt af coronapandemien. Her ses uddelingen på rådhuset i 2012. (Arkivfoto). Foto: Suzanne Plunkett/Reuters

Aflyser traditionel ceremoni

22. sep 2020, 16:43
I over 30 år er fredspris blevet uddelt på rådhuset i Oslo, men i år rykkes uddelingen til coronasikre rammer.

Den traditionelle nobelprisceremoni i Stockholm er aflyst for første gang siden 1944. Det sker som følge af coronapandemien.

I stedet vil der blive gennemført en tv-transmitteret begivenhed, oplyser arrangørerne. Prismodtagerne vil derfor ikke få overrakt priserne af den svenske konge personligt.

De vil modtage deres medaljer og diplomer i deres respektive hjemlande, oplyser Nobelfonden.

Navnene på dette års vindere af priserne i fysik, kemi, litteratur, fred og økonomi vil blive offentliggjort mellem den 5. og 12. oktober.

Den store uddeling af Nobels fredspris, der normalt finder sted på rådhuset i Oslo i Norge, aflyses også på grund af coronapandemien.

Det oplyser Olav Njølstad, der er direktør ved Nobelinstituttet og sekretær for Nobelkomitéen. Det skriver det norske medie NRK.

I over 30 år er prisen blevet uddelt på rådhuset, hvor der normalt deltager flere end 1000 gæster fra hele verden.

Men i år flyttes uddelingen, der afholdes 10. december, til en forelæsningssal på universitetet i Oslo. Her får omkring 100 mennesker lov at deltage med stor afstand.

- Det er et mærkværdigt og udfordrende år på mange måder. Vi oplever det samme som mange andre, nemlig at ting må gøres på en ny måde, siger Olav Njølstad til NRK.

Det bliver dog ikke første gang, at fredsprisen uddeles på universitetet i den norske hovedstad. Her blev den også uddelt fra 1947 til 1989.

Dette års modtager af Nobels fredspris bliver offentliggjort 9. oktober.

/ritzau/