Ni ud af ti forhandler løn i blinde

20. aug 2011
Kun hver tiende spørger venner eller familie til råds før lønforhandling. Det koster os dyrt, viser ny undersøgelse.

Flid og forberedelse får mønterne til at klirre i pungen. Det gør sofahygge, biografture og rødvinsmiddage ikke. I hvert fald ikke, hvis du har lønforhandling med chefen i morgen.

Så kedelig er konklusionen i en ny analyse af lønforhandlinger, som fagforeningen Business Danmark har foretaget blandt 1.000 ledere og ansatte inden for salg og marketing.

Ansatte som forbereder sig til lønsamtalen med chefen, er oftere tilfreds med resultatet end de uforberedte, viser analysen. Blandt de uforberedte forlader 27 procent chefens kontor med et smil på læben, mens 39 procent af de velforberedte kan gå hjem og planlægge en federe sommerferie.

"Lønforhøjelse! Hvad synes du chef?"

På trods af den indlysende fordel i at dedikere lidt tankekraft til lønsamtalen, ender de fleste med at sige "Æhhh, bææ, øhhh, jeg har ikke sådan overvejet min løn i detaljer."

Ifølge analysen er det nemlig kun hver tiende, der har spurgt venner, familie, kolleger eller deres fagforening til råds forud for en lønsamtale.

Ni ud af ti forhandler dermed reelt løn i blinde.

Mindre kan også gøre det

Hvis man på trods af manglende forberedelse vælger at chokere chefen med et massivt lønkrav, er det værd at huske, at stejle forhandlinger risikerer at ende med smækkede døre og sure miner.

At få opfyldt et mindre lønkrav mere værd end at få afvist et højdespring i lønstatistikken, mener Business Danmark.

Ifølge Business Danmark er forberedelse og en realistisk forventningsafstemning langt vigtigere, hvis chefen og medarbejderen skal gå tilfredse fra samtalen.

”Den der får opfyldt sit mål om en lønfremgang på tre procent, vil gå mere tilfreds fra samtalen end den, der ikke fik indfriet sine ambitioner om 10 procent mere i løn," siger pressechef Michael Krag-Svendsen.

Mange snydes for lønsamtale

Endelig viser analysen, at hver syvende slet ikke har haft en lønforhandling de seneste tre år eller mere.

Det kan ifølge Business Danmark skyldes tre ting. At lønnen ikke er til forhandling, fordi lønstigninger dikteres suverænt af chefen. At chefen blankt afviser lønforhandlinger og lønstigninger, hvilket burde give anledning til en snak med fagforeningen. Til sidste er der den mulighed, at medarbejderen aldrig har bedt om en lønforhandling. Er det tilfældet, kan det kun gå for langsomt med at booke en aftale med chefen.

Og før det går løs, så husk at chefen er fuld af dårlige undskyldninger. De mest vandede kan du se her.