Tæt på verden: Ni millioner i fare i ny sultkatastrofe

16. dec 2011
Sultkatastrofe som den på Afrika Horn truer de Vestafrikanske lande Niger og Mali.

Næste sultkatastrofe ser ud til at ske i Vestafrika i 2012. I fare er seks millioner i Niger og 2,9 millioner i nabolandet Mali. Begge er de en del af det supertørre Sahel-område syd for Sahara.

Verdenssamfundet har oprettet et varselssystem ved navn FEWS, der netop skal analyse forholdene og så tidligt som muligt advare om kommende sultkatastrofer. Nu er budskabet kommet.

Mange årsager

Det er naturens luner og klimaforandringer, der peger Sahel i den grumme retning. Området er sårbart på grund af mindre regn, faldende niveau af grundvand, dårlig høst, mangel på græsgange, stigende fødevarepriser og færre penge sendt hjem fra familiemedlemmer i udlandet.

Allerede i 2010 var den gal, og mange mennesker blev tvunget til at sælge deres kvæg og såsæd for at overleve. Nu er forholdene forværrede, thi folk har mindre opsparing og ressourcer.


I henhold til Oxfam i Senegal er situationen i Vestafrika meget lig den, som befolkningen på Afrikas Horn gennemlevede op til krisens start i år. Det gode er, at verden nu er advaret flere måneder, før det sker.

USA står bag

Bag FEWS står den amerikanske udviklingsorganisation USAID og deres geologiske overvågning af kloden sammen med en stribe FN-organisationer.

I 2010 gik amerikanerne i gang med at sende fødevarer til Afrikas Horn, men bevæbnede grupper som al-Shabab, der kontrollerer en stor del af Somalia, forhindrede indsatsen.

Udviklingen i Somalia og Etiopien samt det nordlige Kenya har bekræftet FEWS forudsigelser. 12 millioner mennesker skal hjælpes og 750.000 forventes at dø af sult og relaterede sygdomme.

Nu er organisationen med de dystre forudsigelser igen på banen, nu angående Vestafrika. Kun en tidlig indsats fra donorer kan forhindre det værst tænkelige i at ske igen, skriver Christian Science Monitor.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.