Ni måneder uden indtægt blev helvede for mig

13. jul 2011, 22:45
Nyuddannede Stine Hedelund Müller var ikke bange for arbejdsløshed. Men arbejdsløs blev hun og pludselig stod hun i et økonomisk kaos. Hun havde nemlig aldrig meldt sig ind i en akasse og troede fejlagtigt, at velfærdssamfundet ville træde til.

"Det var flovt at ringe til min mor hver måned og forklare, hvad jeg manglede penge til. Man regner med, at der altid er offentlig hjælp at hente et eller andet sted. Men det var der ikke."

25-årige Stine Hedelund Müller fra Kolding beskriver sine ni måneder i arbejdsløshed – uden ret til dagpenge eller kontanthjælp – som et økonomisk helvede.

Stine Hedelund Müller blev færdig som multimediedesigner i 2007.

"Jeg vidste, at der ikke var noget arbejde. Men det var først, da jeg en måned efter eksamen chattede med en af gutterne på Messenger, at jeg fandt ud af at jeg skulle have meldt mig ind i en a-kasse," siger hun til Avisen.dk.

Men da var det for sent. For at have ret til dagpenge, skal man nemlig have meldt sig ind i en a-kasse senest 14 dage efter sin sidste eksamen.

"Dagpenge og arbejdsløshed var endnu ikke overalt i medierne, som det er nu. Bagefter tjekkede jeg mine mails fra skolen, men der var intet om a-kasser. Og mange af mine klassekammerater, var heller ikke klar over, at vi skulle have meldt os ind," forklarer Stine Hedelund Müller.

Stine Hedelund Müller ringede flere gange til den a-kasse, der var ansvarlig for at komme ud på skolen – men som hun aldrig havde set derude eller hørt om. Men a-kassen var ikke til at forhandle med: Stine Hedelund Müller var for sent ude til dagpenge.

Og selv om Stine Hedelund Müller sprøjtede ansøgninger ud til alle job, der bare mindede om hendes uddannelse, gav de det ene afslag efter det andet.

"Det kørte selvtilliden helt i sænk", siger Stine Hedelund Müller.

"Jeg boede ikke langt fra et fitnesscenter, og holdt meget af at gå derned. Men til sidst kunne jeg slet ikke slæbe mig selv ud af døren. Til sidst mistede jeg lysten til at hoppe i mit normale tøj og gå ud af døren. For så snart jeg gik ud af døren, kostede det penge," siger Stine Hedelund Müller.

Alligevel lykkedes det Stine Hedelund Müller at holde skindet på næsen.

"Jeg var en af de heldige, for jeg havde en familie, der kunne bakke mig op økonomisk. Men det var flovt og hårdt at vide, at mine forældre manglede de penge selv den måned," siger Stine Hedelund Müller.

Derfor kredsede hendes tanker længe om kontanthjælp. Men hun følte sig alligevel som en komplet fiasko, da hun efter et halvt år krøb til kommunen og bad om kontanthjælp – og blev afvist.

Hun havde nemlig 20.000 kroner i banken, hun selv havde tjent efter skole.

"Dem havde jeg ellers øremærket til min fremtid," sukker Stine Hedelund Müller.

Havde du da regnet med et offentligt sikkerhedsnet?

"Ja, jeg havde regnet med et sikkerhedsnet. At det danske samfund er bygget op, så ingen bliver tabt. Det er da det, man hører. Og de hjemløse, der går rundt på gaden, har selv valgt det. For der er ingen der bliver tabt. Men det gjorde jeg jo," siger Stine Hedelund Müller til Avisen.dk.

Efter ni måneders arbejdsløshed og hatten i hånden over for sine forældre lykkedes det endelig Stine Hedelund Müller at få job.

"Jeg tør slet ikke gætte på, hvad der var sket med min økonomi, hvis jeg ikke havde fået job."