- Vi træder nyt land her fagforeninger med at gå ind på den grønne sti, siger Camilla Gregerisen, der er formand for Dansk Magisterforening. Foto: Dansk Magisterforening

Fagforeninger lægger pres på Folketinget: ’Stop oliejagten NU’

27. maj, 21:40
Regeringen skal droppe at give fire olieselskaberne tilladelse til at fortsætte oliejagten i den danske del af Nordsøen. Sådan lyder opråbet i et nyt borgerslag fra flere NGO’er og to fagforeninger

En række organisationer har igangsat en underskriftindsamling på borgerforslag.dk for at presse Folketinget til at bremse yderligere efterforskning og produktion af olie og gas i den danske del af Nordsøen. Det skriver dagbladet Information.

LÆS OGSÅ: Professor giver regeringens ekspertgruppe det røde kort: 'Jeg mener ikke, at de har nok viden'

Blandt forslagsstillerne er repræsentanter fra blandt andre Dansk Magisterforening, Ingeniørforeningen IDA, Greenpeace, Klimabevægelsen i Danmark, Rådet for Grøn Omstilling, WWF, Verdens Skove, Care og 92-gruppen.
Det er første gang, at fagforeninger blandt sig i diskussion om Nordsøen.

- Det er tid til, at politikerne træffer beslutning om at stoppe med at lede efter olie og gas i Nordsøen, siger Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen IDA.

Han mener, at alliancen med borgerforslaget sender et 'klart politisk signal'.

- Vi skal ikke finde flere fossile reserver i undergrunden. Vi skal lave grøn omstilling, siger han til Information.

Fire olieselskaber har for længst søgt om tilladelse, og efter planen skulle der være truffet beslutning allerede sidste sommer. Afgørelsen er imidlertid blevet udsat af klimaminister Dan Jørgensen (S) med henvisning til, at beslutningsgrundlaget ikke er godt nok endnu.

Derudover er regeringen under pres fra støttepartier, der også vil have afvist 8. udbudsrunde annulleret.

Nu forsøger så de grønne organisationer og de to fagforeninger at skabe en afklaring via borgerforslaget ’Stop oliejagten NU’.

- Vi træder nyt land her fagforeninger med at gå ind på den grønne sti, siger Camilla Gregerisen, der er formand for Dansk Magisterforening.

- Vi skal lytte til klimaforskernes budskab om at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 grader. Og med til den omstilling hører, at der ikke kontinuerligt skal være ny jagt efter olie i Nordsøen, siger hun.

Som også Information tidligere har beskrevet er de økonomiske gevinster ny oliejagt i minimale. Tal fra Skatteministeriet har således vist, at de mulige indtægter i konsekvens af 8. udbudsrunde måske ikke bliver på mere end 1,75 milliarder kroner for hele perioden frem til 2056.

Forslagsstillerne skriver på borgerforslaget, at 'klimakrisen og de fremtidige generationer har brug for handling.'

- Derfor bør Folketinget vise globalt lederskab og ikke mindst rettidig omhu og stoppe olie- og gasjagten. Nu.