Netkrænkere har frit spil

27. mar 2012
Der er langt mellem kommuner med konkrete retningslinjer for, hvad der skal gøres, hvis en medarbejder bliver svinet til på nettet. Det viser en rundspørge, som Avisen.dk har lavet.

"Idiot! Hundemishandler! Pædofil!"

Som offentligt ansat må man sommetider tage imod tørre verbale tæsk på nettet.

Eksperter, fagforeninger og folketingsmedlemmer mener, at mange af krænkelserne er over grænsen.

Alligevel er det kun en brøkdel af kommunerne, der har lavet en handlingsplan, som de kan hive op af skuffen, når en medarbejder bliver hængt ud med navns nævnelse.

Kun en fjerdedel har klart svar

Det viser en dugfrisk rundspørge, som Avisen.dk har lavet blandt 98 kommunale personalechefer. 53 har svaret - herunder de største kommuner som København, Århus, Aalborg, Odense, Esbjerg, Randers, Vejle og Viborg - og den viser, at kun en fjerdedel har en strategi mod net-chikane.

Af de største kommuner er det kun Esbjerg og Randers, der har en plan.

"Lidt bekymrende, men ikke overraskende," lyder kommentaren fra formanden fra Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post.

Helt præcist svarer kun 13 af de 53 kommuner 'ja' til spørgsmålet her:

"Har jeres kommune en strategi eller et sæt retningslinjer for, hvordan I håndterer sager, hvor eksempelvis en sagsbehandler hænges ud i offentligheden?"

Overhalet indenom

34 kommuner har ikke nedskrevet en strategi. Seks kommuner svarer 'ved ikke'.

Socialrådgivernes fagforening frygter, at den teknologiske udvikling har overhalet mange kommuner indenom.

"Fænomenet er relativt nyt, og det er væltet ind over os med de sociale medier. Jeg tænker, at de kommuner, der ikke har en (strategi, red.) skal se at komme i gang med at finde ud af, hvordan de vil passe på medarbejderne i cyberspace," siger Bettina Post.

'Det bliver kun værre'

Faren ved ikke at have en strategi er ifølge socialrådgivernes talskvinde, at der så er en risiko for, at der går for lang tid, før der bliver taget hånd om net-chikanen, når den rammer.

”Det er ligeså vigtigt at have et beredskab for den her psykiske terror på nettet, som det beredskab, der handler om, at der står et menneske foran dig og siger: Jeg ved, hvor du bor," mener Bettina Post.

Læs også: Bagmand: Derfor hænger jeg folk ud på nettet

I Kommunernes Landsforening (KL) er formanden for Løn- og Personaleudvalget enig i, at falske anklager og chikane på nettet skal tages død-alvorligt.

"Det bliver kun værre," forudser Michael Ziegler (K).

Ingen mirakelmidler

Han mener dog ikke, at en generel handlingsplan løser alle problemer, fordi de enkelte sager kan forløbe forskelligt.

"For en kommune kan løsningen være at få gode råd fra en nabokommune, der har erfaring med at stoppe chikane på nettet. En anden kommune kan have glæde af at sammensætte en task force af egne problemknusere," forklarer Michael Ziegler fra KL.

Ifølge ham er det vigtige 'at gøre det rigtige', og det er ikke nødvendigvis 'altid at skrive alting ned på papir'.

Fra sag til sag

Det nikker ledelsen ja til i Silkeborg Kommune.

"Hvis en medarbejder bliver hængt ud, må vi jo forholde os til den særlige situation, når det sker," siger personalechefen, Frank Høy.

Silkeborg Kommune har nemlig ingen fortilfælde haft.

Det samme gør sig gældende i Odsherred Kommune.

"Jeg kan være i tvivl om, hvorvidt det er muligt at lave procedurer, der matcher, hvad der måtte være af mulige scenarier," siger Thea Hass, der blandt andet er direktør for kommunens personale.

Hun er 'meget åben' for at lave procedurer, hvis kommunens medarbejdere oplever, at der er et behov for at formulere en politik på området.

Randers er duks

Randers Kommune er en af de få dukse i klassen, når det kommer til at tackle chikane på nettet.

Kommunen har nedskrevet et notat, der oplyser om, hvilke muligheder der er i tilfælde af grove æreskrænkelser.

"Vi har lovet hinanden, at vi vil gå så langt, som vi kan i chikane-sager," fortæller personalechefen, Kresten Ulrik Nielsen.

Han forsætter:

"Notatet betyder, at vi ikke skal starte fra nul hver gang, men det betyder jo ikke, at vi så har barberet den ged. Når udviklingen løber så stærkt, som den gør, må vi taget notatet op til revision hver sjette måned."

Læs også: Borgere går amok i digital selvtægt

I Randers mener den kommunale ledelse, at det er vigtigt at være forberedt.

"Vores medarbejdere kan ikke vide, hvordan de reagerer, før de har prøvet det. Derfor er det vigtigt, at vi er parate til at støtte ham eller hende, der bliver chikaneret. Vi vil ikke nøjes med at vende den anden kind til," lyder personalechefens slutreplik.