Nervøse danskere vil ud af Syrien

28. aug 2013, 17:20
Den danske ambassadør, Rolf Holmboe, i Syrien beretter om en øget spænding i den syriske hovedstad, Damaskus.

Flere danskere bosat i Syrien forsøger nu at komme ud af landet, hvor situationen spidser til.

Det fortæller Danmarks ambassadør i Syrien, Rolf Holmboe.

- Vi har haft kontakt til nogle danske statsborgere, som gerne vil ud af Syrien, og dem har vi selvfølgelig rådgivet om, hvordan de bedst kommer ud. Det er folk, der bor i landet, siger Rolf Holmboe til Ritzau.

Han melder samtidig om en meget anspændt stemning i den syriske hovedstad, Damaskus, i kølvandet på adskillige vestlige landes trusler om militæraktioner mod det syriske regime, der muligvis har anvendt giftgas mod befolkningen i Syrien.

- Jeg har snakket med folk i Damaskus, og de mærker, at spændingen er øget og anderledes nu. Jeg har talt med almindelige mennesker, og de er nervøse.

- De kan ikke forestille sig, hvad der vil ske, og de er bange for, hvad der skal komme. De har en forventning om, at et eller andet kommer til at ramme Damaskus, siger han.

Han nævner også, at der er lange køer ved grænsen til Libanon. Og køerne består ifølge ambassadøren af alle samfundsklasser.

- Tidligere har det været folk, der har været ramt af kamphandlinger, mere fattige folk, der kom i udslidte biler og busser med pakker, poser og sække.

- Men nu kommer der også store, flotte biler ud af Damaskus, og de kører mod Beirut, beretter Rolf Holmboe.

Den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), meddelte tirsdag, at den danske regering overvejer alternativer til FN's Sikkerhedsråd, hvis rådet ikke vil gribe ind over for den syriske præsident Bashar al-Assad.

Torsdag holder Folketingets Udenrigspolitiske Nævn møde på Christiansborg, hvor Syrien er på dagsordenen.

/ritzau/