Nej til svindel kostede jobbet efter 18 år

20. dec 2011
Karin Frost afslørede AMUsvindel på offentligt bosted. Hold kæft, sagde Region Syddanmark og stak hende en fyreseddel.

Den omfattende millionsvindel med AMU-kroner er omgærdet af en mur af tavshed, tabu og hemmelighedskræmmeri.

Karin Frost fra Middelfart er et eksempel på, hvorfor ansatte ikke tør råbe op, når de får kendskab til misbrug af de offentlige tilskudsordninger til efteruddannelse.

Sidste år tippede hun Undervisningsministeriet om, at der uberettiget blev indhentet tilskud til efteruddannelse på det socialpsykiatriske bosted Teglgårdshuset, hvor hun har arbejdet som plejer i 18 år.

Efter en optræden om sagen på TV2 Fyn reagerede arbejdsgiveren Region Syddanmark prompte med en fyreseddel.

"Jeg synes ikke, at det kan passe i dagens Danmark, hvor ytringsfriheden bliver sat så højt. Den er i hvert fald ikke blevet sat særlig højt af Regions Syddanmark," har Karin Frost udtalt til Fyens Stifttidende.

Regionen satte sladrehank på plads

Forud for afsløringen havde Karin Frost gennem længere tid forsøgt at råbe ledelsen op. Men cheferne ignorerede beskeden om, at de private kurser, som medarbejderne deltog i, ikke var tilskudsberettiget i forhold til AMU-lovgivningen.

Men Karin Frost stod fast på, at pengene blev brugt forkert. Derfor tog hun kontakt til Undervisningsministeriet.

Konsekvensen blev, at Social- og Sundhedsskolen i Middelfart måtte betale næsten 300.000 kroner tilbage til ministeriet, som var indhentet i uberettiget i undervisningstilskud og VEU-godtgørelse til efteruddannelse af Teglgårdshusets ansatte.

"Der er tale om et privat kursus i systemisk metode, som udbydes under dække af AMU med henblik på at opnå VEU-godtgørelse," konkluderede ministeriet, og anerkendte dermed, at Karin Frost havde ret.

Men da hun bagefter optrådte på TV2 Fyn, modtog hun en kraftig irrettesættelse fra Region Syddanmark.

10 dage efter tvindslaget blev hun fyret på grund af ‘vedvarende samarbejdsproblemer’.

Krifa: Sagen er principiel

Kristelig Fagbevægelse kører nu en sag mod Region Syddanmark for uberettiget opsigelse.

"Efter klassisk embedsmandslære har Karin gjort alt efter bogen. Derfor er det bemærkelsesværdigt, at man bruger begrundelsen 'samarbejdsproblemer', når hun vælger at gøre brug af sin ytringsfrihed," siger advokat Birger Høst fra fagforeningens juridiske afdeling.

Afgørelsen i sagen kan få afgørende betydning for, om ansatte fremover tør informere højere myndigheder om svindel med AMU-tilskud eller andre ulovligheder, vurderer Birger Høst.

"Hvis Karin Frost taber sagen er der ingen tvivl om, at endnu færre offentligt ansatte tør gøre brug af deres ytringsfrihed, selv om de får kendskab til ulovlige eller kritisable forhold på deres arbejdplads."

Region Syd har tidligere afvist at kommentere sagen over for Fyens Stiftstidende.