Nej jeg har ikke et job til din søn!

13. dec 2010
Forældre søger fritidsjob til deres teenagere. Derfor gider ingen ansætte dem. Pinligt og typisk, siger ekspert.

"God eftermiddag. Vores 16-årige søn Silas-Matthias søger job hos Dem i Føtex. Han kan tiltræde omgående, er høflig og arbejdsom, men tåler ikke berøring med kundetoiletter."

Såkaldte curlingforældre, der løber og fejer foran deres børn for at beskytte dem mod udfordringer, kimer danske butikker ned for at høre, om der skulle være et fritidsjob til deres halvvoksne børn.

Men forældrenes taktik slår fejl.

Avisen.dk har ringet til de personaleansvarlige i 15 supermarkeder over hele landet.

"Noget pjat"

12 steder siger de, at mødre og fædre konstant henvender sig. Det sker oftest telefonisk men også ved at møde op i butikken på vegne af sine teenagere.

"Det sker tre-fire gange ugentligt, og det er altså noget pjat, for det burde de unge selv kunne gøre," siger Sune Hørning, der er chef i Føtex i Risskov ved Århus.

"Teenagerne sidder dagen lang foran computeren, mens forældrene i desperation knokler for dem og ringer hertil for at søge job," siger Bertil Buchhave, butikschef i Superbest i Rungsted.

"Men de unge må altså selv ringe, hvis de ønsker et job," fastslår Bertil Buchhave.

Til ulempe for teenageren

Nogenlunde samme opfordring kommer fra de øvrige 12 butikker. Faktisk fortæller de, at det forringer en teenagers jobchancer, hvis mor giver indtryk af, at hun er overbeskyttende.

"Ja, selvfølgelig. Det er da pinligt og til ulempe for teenageren," siger Jens Winter, der rådgiver forældre til teenagere.

"For naturligvis tør ingen løbe den risiko at ansætte et halvvoksent menneske, som man kan forudse bliver en besværlig medarbejder, fordi mor eller far konstant ringer og skælder ud over, at barnet bliver beskidt af at arbejde med pantflasker," siger han.

Misforstået godhed

Han synes, at det er helt typisk, når den forældregeneration, der har teenagebørn i dag, i misforstået godhed ringer til brugsuddeleren på teenagerens vegne.

"Disse curlingforældre beskytter deres børn, som var de hjælpeløse fugleunger," siger han.

"I stedet skal de hjælpe og vejlede børnene til selv at tage initiativ. Ellers lærer de aldrig at stå på egne ben," siger Jens Winther, der er forfatter til bogen 'Hjælp, jeg har en teenager i huset'.

"De kunne hjælpe konstruktivt ved at køre barnet ned til det supermarked, hvor barnet søger job - eller læse korrektur på en ansøgning," foreslår Jens Winther.

Bomuld og helikopter
  • I bl.a. Danmark betegner 'Curling-forældre' mødre og fædre, der løber foran deres børn og fejer for dem, så de ikke skal møde vanskeligheder på deres vej.
  • I Storbritanien kalder man dem 'bomulds-forældre', fordi, de "pakker børnene ind i vat"
  • I USA hedder de 'helikopter-forældre', fordi de våger over deres børn.