Nedtur: Nul erstatning for brækket arm på job

24. jun 2013
Én ud af ti virksomheder forsikrer sig ikke mod erstatningskrav efter arbejdsulykker. Medlemmer af 3F må vinke farvel til kæmpe erstatninger.

En ansat, der falder på en glat trappe eller styrter ud over et dårlig sikret rækværk, kan udløse erstatningskrav på flere hundrede tusinde kroner mod en virksomhed.

Men flere forsikringsselskaber oplyser, at op mod hver tiende firma ikke har en erhvervsansvarsforsikring, der kan træde til, hvis ansatte rammes af en ulykke på jobbet.

Det kan betyde konkurs for firmaet og nul kroner til den ansatte.

Fagforbundet 3F fører jævnligt sager for medlemmer, som har problemer med at få erstatning efter en arbejdsulykke, fordi arbejdsgiveren ikke er forsikret.

"Det er dødsensalvorligt for den person, det går ud over," siger Peter Sejersen, advokatfuldmægtig i 3F.

Nødvendig forsikring mangler

Som Avisen.dk beskriver i dag, mangler et stigende antal virksomheder den lovpligtige arbejdsskadeforsikring, som sikrer ansatte erstatning for permanente skader eller nedsat arbejdsevne efter ulykker på jobbet.

Men den er også gal med den forsikring, som skal kompensere medarbejdere svie og smerte samt tabt arbejdsfortjeneste i tiden umiddelbart efter en ulykke.

Til forskel fra arbejdsskadeforsikringen er den såkaldte 'erhvervsansvarsforsikring' ikke lovpligtig, men erstatningen herfra er i mange tilfælde nødvendig, mens man venter på den permanente kompensation fra arbejdsskadeforsikringen.

Lovsikret erstatning kan trække ud i årevis

Ifølge 3F kan det tage helt op til fem år at få erstatning fra arbejdsskadeforsikringen. Hvis ikke arbejdsgiveren har en erhvervsansvarsforsikring, risikerer den uheldige medarbejder at stå uden indtægt indtil de er klar til arbejde igen eller kan få permanent erstatning.

"Det er ikke sjovt, hvis du ligger hjemme med ødelagt ryg og depression," siger Bjørn Elling, advokat i 3F.

Store sager drukner i konkurs

Det kan gå helt galt, når erstatningskrav efter en arbejdsulykke vokser sig store og ender på flere hundrede tusind kroner. For mindre virksomheder kan det betyder, at de må dreje nøglen om.

I 3F mærker medlemmerne konsekvenserne af de manglende forsikringer og efterfølgende konkurser.

"Jeg havde en sag på 200.000 kroner, som landede i et konkursbo. Vores medlem fik stort set intet," siger advokatfuldmægtig Peter Sejersen.

Forsikringstvang vil sikre ansatte

Både Alm. Brand Forsikring og CODAN bekræfter, at erstatningen til en tilskadekommen medarbejder er usikker, hvis arbejdsgiveren har sparet ansvarsforsikringen væk.

Derfor mener Alm. Brand Forsikring, at det bør gøres lovpligtigt for virksomheder at tegne en erhvervsansvarsforsikring.

"Hvis man vil sikre tilskadekomne, så bør man lovgive. Godt nok er visse brancher stort set skadefri, men i det store hele vil lovgivning være en god ting," siger Peter Flemmer, erhvervsdirektør, Alm Brand.

De mangler forsikring

To af Danmarks største forsikringselskaber, Codan og Alm. Brand, vurderer, at ca. 10 procent af deres erhvervskunder ikke har tegnet erhvervsansvarsforsikring.

 

Flere andre forsikringsselskaber har ikke ønsket at medvirke.