Enhedslistens beskæftigelsesordfører Victoria Velásquez vil trække Peter Hummelgaard (S) i samråd for at spørge, om Socialdemokratiet fortsat vil tillade, at kommuner skærer i arbejdsløse borgeres kontanthjælp for at straffe dem. Foto: Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix/Pressefoto

Politiker tager kontanthjælpsmodtagere med til møde: Kræver minister-svar om sanktioner

20. jul 2019, 15:07
Enhedslisten vil holde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard fast på hans løfte om et paradigmeskifte i beskæftigelsespolitikken.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) bliver afkrævet svar på, om han fortsat vil straffe ledige økonomisk, hvis de uden rimelig grund bliver væk fra samtaler og møder på jobcentret.  

LÆS OGSÅ: KOL-ramte Michael føler sig svigtet: "Al kontakt med jobcentret stresser mig"

Enhedslistens nyvalgte folketingsmedlem, beskæftigelsesordfører Victoria Velásquez, vil indkalde ministeren i samråd, efter at hun har læst en analyse fra Bekæftigelsesministeriet fra november 2016, som konkluderer, at ledige ikke kommer hurtigere i arbejde, efter at der er skåret i deres kontanthjælp. Og hun har tænkt sig, at medlemmer af Foreningen Jobcentrets Ofre skal med til samrådet, fortæller hun.

- Vi skal have svar på, om Socialdemokratiet vil have, at kommunerne bliver ved med at sanktionere borgere, selv hvis det ikke hjælper på beskæftigelsen. Her håber jeg så, at aktivister fra Jobcentrets Ofre og andre såkaldte ”reformramte” vil med mig ind i samrådet. For selv om de ikke må sige noget under selve samrådet, er jeg sikker på, at det vil gøre en forskel, at dem, det handler om, er til stede i lokalet, siger Victoria Velásquez.

Forleden erklærede Peter Hummelgaard i dagbladet Information, at han gør klar til at gøre op med paradigmet om, at økonomiske incitamenter er det mest afgørende for at øge arbejdsudbuddet.

- Vi skal selvfølgelig udvise nultolerance over for typer som ’Dovne Robert’. Men der er folk, som bliver pisket meget hårdt, som simpelthen ikke kan arbejde. Måske fordi de ikke har kompetencerne, eller fordi de ikke kan arbejde så lang tid, som vi beder dem om, sagde Peter Hummelgaard og bebudede samtidig, at regeringen vill 'slå ind på en ny reformkurs.'

Enhedslistens Victoria Velásquez siger, at hun indtil videre er meget positiv over for signalerne fra den nye beskæftigelsesminister:

- Den her indsats er et forsøg på at holde ham fast på hans udtalelser blandt andet om et paradigmeskift på beskæftigelsesområdet. Derfor er det vigtigt at have dem, det handler om tilstede, selvom det kun er et led i processen for at ændre systemet, så det hjælper mennesker, siger hun.

Forleden mødtes Victoria Velásquez med aktivister fra Jobcentrets Ofre og diskuterede, hvordan de kan gøre fælles front for at få den nye regering til at ændre behandlingen af mennesker uden for arbejdsmarkedet. Hun lægger vægt på, at hendes spørgsmål til ministeren tager udgangspunkt i folks konkrete oplevelser, og i den forbindelse ser hun Jobcentrets Ofre som en kæmpe ressource.

- De her mennesker sidder med en kæmpe vigtig viden, om hvordan vores beskæftigelsessystem fungerer. På den måde kan de erfaringer, de har fået, mens de har været fanget i systemet, omdannes til politik, der forhåbentlig kan hjælpe dem og andre som dem, siger Victoria Velásquez, der også har planer om at mødes med andre, som arbejder med beskæftigelsespolitik.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen

Effekt af at få en sanktion for ledige i kontanthjælpssystemet

I november 2016 udgav Beskæftigelsesministeriet en analyse af, om ledige i kontanthjælpssystemet, der får en sanktion, kommer hurtigere i beskæftigelse end ledige, der ikke bliver sanktioneret.

En af analysens fire hovedkonklusioner lyder:

- Effekten af at få en sanktion, som reducerer kontanthjælpen, får ikke jobparate kontanthjælpsmodtagere hurtigere i job. Sanktionen har ingen signifikant effekt på den efterfølgende afgang til beskæftigelse.

Kilde: "Effekt af at få en sanktion for ledige i kontanthjælpssystemet" - Beskæftigelsesministeriet

- Jeg skal også mødes med socialrådgivere for at høre deres perspektiv på spørgsmålet om sanktioner mod kontanthjælpsmodtagerne, siger hun.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil ikke kommentere spørgsmålet om sanktioner, før han har været i samråd.