Nedbrudt af jobkursus: Jeg gik grædende hjem

22. mar 2012
Det siger de unge akademikere om aktivering hos private jobfirmaer

“Aktiveringssystemet er komplet ubrugeligt. Systemet fungerer som pengemaskine for de private anden aktører og bidrager til yderligere stigmatisering af de ledige”.

Det er blot én af mange barske udtalelser, der falder fra akademikere, der som ledige har været i kontakt med aktiveringssystemet.

Især de private jobfirmaer får hårde ord med på vejen fra mange af deltagerne i en undersøgelse udført for Magisterbladet, Dansk Magisterforenings fagblad.

Som en fortæller: “Jobsøgningskurset var decideret nedbrydende og totalt ubrugeligt. De ansatte var ikke kvalificerede, meget få havde for eksempel en akademisk uddannelse. På et kursus kun for akademikere var min sagsbehandlers eneste kvalifikation, at han selv havde været arbejdsløs. Der var intet reelt indhold, men en masse fyldstof som “introducér dig for din sidemand”, “hvilken fugl er du, ugle, papegøje, ørn eller due?” og den slags. Derudover var der intet rum for diversitet, alle skulle lave alt ens, ellers blev det nedgjort – gerne foran alt og alle”.

Fem uger i helvede

Mange af de adspurgte i undersøgelsen har det til fælles, at de finder jobsøgningskurserne ydmygende.

En får det direkte dårligt af kurset: “Jeg endte i kløerne på en kendt og berygtet anden aktør. Deres metode var at nedbryde kursisternes tro på sig selv som selvstændigt tænkende individer og krævede, at vi så os selv som varer, vi skulle sælge til lavestbydende. Resultatet var, at på fjerdedagen gik jeg grædende hjem, vidende, at der var fem uger mere i helvede tilbage”.

På jobsøgningskurserne får den ledige typisk gennemgået sit cv og skal resten af tiden søge arbejde. Men i undersøgelsen kalder mange kurserne for helt
værdiløse og spild af tid.

Og endnu værre bliver det, når man tvinges til at tage kurset flere gange.

“De tvungne kurser i at skrive cv er dybt åndssvage og giver ingen mening. Ét kursus giver mening, men at blive tvunget til at tage det igen og igen ligner bare beskæftigelsesterapi. Det medfører også rigtigt meget frustration,” siger en deltager i undersøgelsen.

Spænder ben for job

En anden siger om et IT-kursus:

"Det var decideret spild af tid! Det var rigtig hårdt at skulle sidde et sted seks timer om dagen og lave noget uden andet formål end at “have mig aktiveret”. Jeg kunne have brugt tiden på målrettet ansøgning i stedet. Det var frustrerende og drænede mig for energi”.

At jobsøgningskurserne ligefrem spænder ben for ambitionen om at finde et job, er også en opfattelse, der går igen.

“Det var det mest deprimerende og demotiverende forløb, jeg nogensinde har deltaget i. Jeg kunne virkelig ønske mig mere personlig coaching, der bragte mig tættere på at finde frem til mine personlige kompetencer og jobønsker, der svarer til disse,” siger en.

Arbejdsløse er forpligtet til at gå i aktivering, hvis de vil modtage dagpenge. Indtil for nylig foregik al aktivering af højtuddannede hos private jobfirmaer.

Som åbent fængsel

Flere magistre sammenligner aktiveringsforløbet som åbent fængsel.

“De såkaldte jobsøgningskurser fungerer som åbne fængsler, bortset fra at man endnu ikke må låse dørene. Der foregår intet med relation til arbejdsmarkedet eller skærpelse af deltagernes kompetencer, i hvert fald ikke for akademikere,” lyder det fra én.

En anden siger det helt klart: “Jeg opfatter aktivering hos anden aktør som en frihedsstraf”.

Flere mener, at jobsøgningskursernes eneste formål er at holde gang i forretningen hos de private jobfirmaer.

“Begge steder, jeg var aktiveret, havde præg af blot at være opbevaringsanstalter med tilfældigt uddannede “konsulenter” – det var rene pengemaskiner, hvor det højtbesungne “individfokus” var fuldstændigt fraværende,” lyder en erindring.

“Der er en snert af, at det er en forretning, der skal overleve. Jeg blev faktisk lidt i tvivl om, hvor interesserede de var i, at vi skulle komme i arbejde, for der blev kun snakket om virksomhedspraktik og slet ikke om reelt arbejde”, siger en anden.