KOMMUNAL OVERENSKOMST: Ned i løn? Vi bliver ikke alvorligt sure

19. feb 2011
Hvad synes skurvognen, forhandlerne skal satse på, når de denne weekend laver ny overenskomst.

Der er fire kilometer fra overenskomstforhandlingerne i KLs glashus på Islands Brygge i København til kirkegårdsgartnernes skurvogn på Assistens Kirkegård.

Avisen.dk kiggede forbi til formiddagskaffe for at tjekke, om de kommunalt ansatte gartnere og deres forhandlerne er enige om, hvad der skal kæmpes for.

Løn

”Vi vil ikke have mere på pensionen. Vi får 18,2 procent i pension. Vi vil have lønkroner. Ellers er det efterhånden en fjerdedel af vores løn, der er pension.”

”Jeg vil gerne rose en fagforeningsleder. Ham Dennis fra Foa går ud og siger, at de kan ikke sikre reallønnen. Det er utroligt sjældent, at fagforeningsfolk går foran og taler lige ud af posen om ubehagelige ting. De skal jo genvælges og have deres pension."

”Omvendt er det da også mærkeligt sådan at give op på forhånd.”

”Jeg synes også, der må være en grænse. Vil jeg have mere i løn, må jeg tage en uddannelse. Jeg har gået ni år i skole. Skulle jeg så have det samme som en departementschef? For meget lighed er heller ikke godt. Man må også selv skulle gøre noget.”

”Vi bliver ikke alvorligt sure, hvis vi ikke får mere i løn.”

”Nej! Vi skal altså sikre reallønnen. Det skal de kæmpe for. Det må være det en fagforening er til for.”

”Vi er også blevet banket på plads. Nogen vil sige, vi ikke er blevet skåret, men jeg synes alligevel godt, at vi kan mærke det. Måske er det derfor vi nu nok vil finde os i så lidt i løn.”

"Vi skal bare have en rimelig overenskomst. Et er lønnen, men vi må se på, hvad der ellers er.”

Ligeløn

"Der er andre end os, der har mere brug for mere i løn."

"Sosu-hjælperne. Man skal også se på, hvor langt et arbejdsliv, man kan have i et fag. Og det der kan man ikke holde til et helt arbejdsliv.

"Åhr.."

”Helt ærligt, hvis jeg finder 20 gamle damer herude, gider du så tørre røv på alle dem og ordne deres beskidte senge for 17.000 kroner om måneden? ”

”De får ikke 17.000 kroner om måneden. Nogle af dem får 28.000.”

”Så er det altså, fordi de arbejder aftnen, nat og weekend.”

"Sidst da vi lavede overenskomst i Københavns Kommune sagde vi også ja til at være med til at hæve rengøringsfolkene og p-vagterne. Der må jo også være en grænse for hvem vi skal give til.”

”Jeg synes, det må være kommunaldirektøren, der tjener en million om året, der skal give noget mere.”

”Men der er sgu da masser af dem, der tjener meget, der ikke vil give noget til hjemmehjælperne eller andre med lav løn.”

”Det kan du ikke sige. Selvom fru Hansen er en dum skid, kan man jo godt selv tage et ansvar. Jeg vil gerne give dem.”

Krav om tryghed

”Det kan ikke blive mere trygt, end det er her. Men jeg kunne godt tænke mig en sundhedsforsikring.”

”Det forbedrer da også ens situation, hvis ens helbred hurtigt kan blive bedre. Men det må vi ikke få for fagforeningen. LO- toppen har det garanteret selv.”

”Nej, de har ej.”

”Jo, de har.”

”Det finder jeg ud af.”

”Jeg synes ikke, vi skal have sundhedsforsikring. Det deler os op i 'os og dem'. De arbejdsløse har da ikke nogen sundhedsforsikring.”

”Så trygt er det altså heller ikke her. Hvad med ’sommerfuglene’? De kommer og er ansat her otte måneder om året, og året efter skal de søge stillingerne igen. Nogle af dem har været her i årevis, men er tvunget til at være arbejdsløse fire måneder hver vinter. De er i hvert fald ikke trygge.”