Diskotek_Buddy_Holly
Hvis landets natklubber og spillesteder skal genåbne, skal alle corona-restriktioner fjernes, mener natklubkoncernen Rekom Group og spillestedernes talerør, Dansk Live. Billedet er fra diskotek Buddy Holly i Frederikshavn. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Natteliv og spillesteder gruer for corona-genåbning: Fjern restriktioner - ellers dør vi

5. aug 2020, 06:07
Det vil koste tusindvis af arbejdspladser, hvis ikke Folketinget forlænger de økonomiske hjælpepakker til natklubber og spillesteder, indtil de igen får grønt lys til at åbne dørene uden corona-restriktioner, lyder beskeden fra dansk natklub-mastodont og spillestederne.

Jorden brænder under landets natklubber og spillesteder, der i disse dage går rundt og tripper for at få et svar på, hvornår dørene til diskoteker og koncertsale igen kan åbnes på normale vilkår.

På papiret kunne fase fire i regeringens genåbningsplan træde i kraft i starten af august med et grønt lys til genåbningen af diskoteker og spillesteder, men det ser nu ud til at få lange udsigter, da både Statens Serums Institut og flere af regeringens støttepartier trækker i nødbremsen af frygt for, at covid-19-epidemien igen skal blusse op.  

Tirsdag udtalte Kåre Mølbak, der er faglig direktør hos Statens Serum Institut, til fagbladet Ingeniøren, at han sundhedsfagligt ikke kan anbefale næste fase af genåbningen af Danmark.

Fra SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, lød meldingen mandag til Ritzau, at hun godt kan se for sig, at genåbningen af natklubber udskydes til den 1. september, og samme budskab gentager Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund overfor A4 Arbejdsliv.

- Umiddelbart har jeg svært ved at se en genåbning den 1. september, siger han.

Det efterlader natklubberne og koncertstederne i en alvorlig økonomisk kattepine, fordi udløbsdatoen for Folketingets hjælpepakker også nærmer sig med hastige skridt.

LÆS OGSÅ: Pape til Mette F.: Vi er klar til støtte din pensionsplan

Skydes genåbningen til hjørne, er tusindvis af job i fare, hvis ikke lønkompensationsordningen, der udløber den 29. august, og resten af Folketingets hjælpepakker enten forlænges, eller forbuddet og restriktionerne på nattelivet og spillestederne fjernes helt, når hjælpepakkerne udløber.

Sådan lyder beskeden fra Rekom Group, der er er Skandinaviens største bar- og diskotekskoncern.

- Vi kan ikke forestille os, at man fjerner kompensationen uden at fjerne forbuddet. Det vil jo svare til at lukke hele vores branche, siger Lars Børsting, der er politisk chef i Rekom Group, som beskæftiger over 2.500 ansatte med barer og natklubber i Danmark, Norge og Finland og driver 90 virksomheder alene i Danmark.

Koncernens cirka 2.000 danske ansatte har været hjemsendt på lønkompensation siden den 18. marts, da regeringen og Folketinget indførte et midlertidigt forbud mod åbning af landets natklubber og diskoteker, som foreløbigt gælder indtil midten af august.

Fuld åbning eller kompensation

Spillestedernes interesseorganisation, Dansk Live, har samme budskab.

- For os er vilkåret enten fuld åbning, eller også skal vi have kompensation til at dække de omkostninger, som skal dækkes, for at få det hele til at løbe rundt, siger Lars Sloth, der er formand for Dansk Live og daglig leder af spillestedet Gimle.

Natklubbernes og spillestedernes skæbne afgøres i de kommende uger, når regeringen og Folketingets partier mødes fra den 12. augut for at nå til enighed om, hvorvidt der skal gives grønt lys til fase fire i genåbningsplanen. Dels i spørgsmålet om en genåbning af natklubber og diskoteker, og dels om corona-restriktionerne, som er blevet pålagt spillesteder, restauranter, barer og sportsarrangementer, skal fjernes helt eller delvist.

Ender partierne med at forlænge det nuværende forbud mod åbning af natklubberne, har regeringen og arbejdsmarkedets parter dog indbygget en kattelem i den nuværende aftale om gradvis udfasning af den midlertidige lønkompensationsordning. Den betyder, at ordningen særskilt forlænges ud over den 29. august for virksomheder, som er blevet tvunget til at at lukke fuldt ned. 

Anbefaler fortsat forbud

Det scenarie kan meget vel blive til virkelighed, hvis Folketinget vælger at følge anbefalingerne fra landets førende eksperter i sprittespredning. 

I de seneste uger har Statens Serums Institut meldt om stigninger i antallet af ugentlige smittede i Danmark, og hvis den udvikling fortsætter i august måned, vurderer epidemiolog og afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital Christian Weise overfor TV 2, at en genåbning af landets diskoteker og natklubber kan udgøre en risiko.

Udsigten til fulde unge, der hopper fra natklub til natklub og danser tæt i de tidlige morgentimer, vækker også bekymring hos en række andre eksperter i immunologi, der samstemmigt overfor Information vurderer, at det er for tidligt at åbne op for nattelivet igen. 

Lønkompensation er ikke nok

Hos Rekom Group understreger man, at lønkompensationsordningen ikke alene er nok til at holde liv i alle koncernens arbejdspladser, hvis påbuddet forlænges.

Lars Børsting vil ikke sætte et konkret tal på, hvor mange dage koncernen kan holde liv i sine arbejdspladser, hvis hjælpepakkerne udløber, og restriktionerne ikke samtidig fjernes helt.

- Men jeg tror ikke, det vil tage meget længere tid end opsigelsen af virksomhedernes lejeaftale. Det vil svare til, at du mistede dit job og ikke havde råd til at sidde i din lejlighed. Så ville du også være nødt til at sidde lejekontrakten ud, siger han.

Lars Børsting peger på, at branchen har haft tomme pengekasser i månedsvis.

- Og hvis du ikke har penge til at betale regningerne, så lukker forretningen, siger han.

Hvis myndighedernes vælger at forlænge påbuddet, forventer Rekom Group, at de eksisterende kompensationsordninger videreføres.

- Det gælder både for faste omkostninger og for den lønkompensationspakke, der lige nu er med til at sikre, at vi har kunne undgå at afskedige blandt vores mere end 2.000 medarbejdere, siger Lars Børsting.

Natklub-mastodonten har svært ved at forestille sig en "mellem"-løsning i form af en delvis lempelse af corona-restriktionerne, sådan som eksempelvis myndighederne i Tysklands hovedstad i en periode indførte på byens verdensberømte natklubber under coronakrisen.

Begrænset åbning er uholdbar

På Berlins natklubber har det blandt andet været forbudt at danse på grund af myndighedernes corona-restriktioner.

- Den forretningsmodel er ikke holdbar. Det er en markant anden oplevelse end den, vi normalt sælger, og som er hele præmissen for at gå i byen, hvor man danser, griner og hygger sig sammen, siger Lars Børsting.

Han vurderer, at de nuværende corona-restriktioner på landets barer og restauranter med afstands- og arealkrav vil betyde, at mange natklubber og diskoteker højest vil kunne skabe en omsætning på mellem 20 og 25 procent af normalen.

- Dermed kan virksomhederne ikke betale deres husleje og lønninger, medmindre der er en kompensationsmulighed, siger Lars Børsting.

Hvordan sådan en model kunne se ud, vil han ikke gå i detaljer med endnu.

- Vi vil meget i gang med at arbejde igen, men det skal ske på en økonomisk forsvarlig måde, hvor branchen har mulighed for at løfte deres omkostninger og lønninger. Derfor skal retningslinjerne følge kompensationsmulighederne, siger han.

Hvis politikerne beslutter, at det er os, der må ofres, fordi det er for farligt at åbne spillestederne på normal vis, må der være en fuld kompensation til branchen, så vi kan holde skindet på næsen
Lars Sloth, formand for Dansk Live og daglig leder af spillestedet Gimle.

På landets spille- og koncertsteder frygter man også et efterår, hvor de nuværende corona-restriktioner føres videre.

Siden maj måned har spillestederne haft tilladelse til at åbne for kulturarrangementer, men kun for siddende publikum på op til 500 mennesker og med krav om, at hvert andet sæde skal være tomt. Og den forretningsmodel holder ikke, påpeger formanden for Dansk Live.

- Hvis politikerne beslutter, at det er os, der må ofres, fordi det er for farligt at åbne spillestederne på normal vis, må der være en fuld kompensation til branchen, så vi kan holde skindet på næsen, siger Lars Sloth.

- Vi mister penge hver måned, og hvis vi kun kan holde delvist åbent resten af året, bliver det rigtigt dyrt, siger han.

Lars Sloth peger på, at de nuværende kompensationsmuligheder betyder, at spillestederne vil miste en stor del af den økonomiske kompensation, som de er berettiget til, hvis de åbner delvist op igen nu med de nuværende restriktioner.

Lever af marginalerne

På Gimle, som han leder, har man valgt ikke at åbne endnu, fordi spillestedet højest kan have 100 siddende gæster på grund af restriktionskravet om fire kvadratmeters gulvplads per gæst og to meters afstand mellem gæsterne.

- Det svarer til under halvdelen af det, vi normalt har ved en udsolgt koncert, og det kan ikke løbe rundt, siger Lars Sloth.

Endnu værre ser det ud med de restriktioner, der er lagt op til for koncerter med stående publikum, forklarer han.

Her er scenariet, at der skal være fire kvadratmeters gulvplads per gæst, to meters afstand mellem gæster, og to meters afstand til scene. Det vil betyde, at man på Gimle kan lukke cirka en tiendedel af den normale kapacitet på 550 gæster ind.

-Det er selvsagt fuldstændig økonomisk uholdbart, siger Lars Sloth.

Principielt mener han ikke, at spillesteder og nattelivet leverer det samme produkt.

- Men vilkårene for vores økonomi er de samme, for det er marginalerne, vi lever af. Altså de sidste 20 procent solgte billetter og ølsalg. Vi kan ikke bare gå ned i kapacitet og stadig få det til at løbe rundt. Det er ikke overskud, vi taber. Det betyder, at vi får underskud, siger han. 

På Gimle håber man at kunne åbne for publikum igen i sidste weekend i august.

- Men så har vi også behov for at kende vilkårene for genåbningen sidst i næste uge, siger Lars Sloth.

- Jeg kan jo ikke hive hjemsendte folk ind nu og lave vagtplan, hvis vi så alligevel ikke må åbne om fire uger, og så skal vi i gang med at refundere alle de solgte billetter til efterårets planlagte koncerter. Vi har en masse kunstnere, teknikere og ansatte, som lige nu går og venter på at få et svar, siger han.