20200818-191721-L-1920x1235we
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har besluttet at udskyde dataindsamlingen til efter, at de nationale mål er forhandlet på plads. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Danskernes arbejdsmiljø: Stor temperaturmåling udsat

5. okt 2020, 17:18
Den store temperaturmåling af danskernes arbejdsmiljø i 2020 er udsat til 2021, fordi de nye nationale mål for arbejdsmiljøindsatsen endnu ikke er faldet på plads.

Arbejdsmiljø og Helbred-undersøgelsen (AH2020) er udsat til 2021.

Undersøgelsen, der tager temperaturen på arbejdsmiljøet i Danmark, skulle ellers have været foretaget i år, men på grund af coronasituationen og de endnu ikke fastlagte nationale arbejdsmiljømål er den udsat til 2021.

LÆS OGSÅ: Minister-notat: Sådan bremser covid-19 tidsplanen for ny arbejdsmiljølov

Det oplyser Arbejdstilsynet til A4 Arbejdsmiljø.

- I det tidlige forår bad Arbejdsmarkedets parter i Arbejdsmiljørådets Overvågningsudvalg om, at lønmodtagerundersøgelsen først gennemføres, når de nye nationale arbejdsmiljømål er aftalt. I lyset af Covid-19 var der på daværende tidspunkt ikke fastsat et tidspunkt for forhandling af de nationale mål, oplyser Jesper Sørensen, kontorchef i Arbejdstilsynet, og uddyber:

- For at sikre, at den kommende dataindsamling kan fungere som en del af udgangspunktet for opfølgningen på de nationale mål, besluttede ministeren at udskyde dataindsamlingen til efter, at de nationale mål er forhandlet på plads. Det betyder, at planen er at dataindsamlingen vil finde sted i første halvår af 2021 med afrapportering i andet halvår af 2021.

Arbejdsmiljø og Helbred-undersøgelsen har været foretaget hvert andet år siden 2012. Resultaterne i undersøgelsen viser, hvordan lønmodtagerne selv vurderer deres fysiske og psykiske arbejdsmiljø og helbred. De skal bruges til at forbedre arbejdsmiljøet på danske arbejdspladser.

Spørgsmål er blevet revideret, nogle spørgsmål sløjfet, nogle spørgsmål er bevaret, og nye spørgsmål er tilføjet. Der kan komme yderligere tilpasning af skemaet, når det har været igennem en pilottest, og hvis de ny aftale om nationale mål for arbejdsmiljøindsatsen kræver det
Jesper Sørensen, kontorchef i Arbejdstilsynet

Nyt spørgeskema

Jesper Sørensen forklarer, at der er udviklet et nyt spørgeskema til næste AH-undersøgelse, som kan blive yderligere tilpasset for at tage højde for de nye nationale arbejdsmiljømål.

- I samarbejde med Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og med inddragelse af arbejdsmarkedets parter i Arbejdsmiljørådets Overvågningsudvalg er der udviklet et nyt spørgeskema. Spørgsmål er blevet revideret, nogle spørgsmål sløjfet, nogle spørgsmål er bevaret, og nye spørgsmål er tilføjet. Der kan komme yderligere tilpasning af skemaet, når det har været igennem en pilottest, og hvis de ny aftale om nationale mål for arbejdsmiljøindsatsen kræver det, siger kontorchefen.

LÆS OGSÅ: Ny corona-indsats: Restauranter, barer, slagterier og minkfarme under lup

AH-undersøgelsen er et levn fra den tidligere strategi for arbejdsmiljøindsatsen i Danmark, som i 2019 blev afløst af initiativerne i den politiske arbejdsmiljøaftale, som et bredt flertal i Folketinget tilsluttede sig.

Her blev det besluttet, at der skal opstilles nye nationale arbejdsmiljømål for indsatsen og branchespecifikke mål, der skal kunne fungere som en strømpil i de enkelte brancher.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og arbejdsmarkedets parter er i disse måneder ved at forhandle om de nationale arbejdsmiljømål, og det forventes, at forhandlingerne bliver afsluttet inden årsskiftet. De konkrete måltal på brancheniveau vil først blive implementeret, når de nationale mål er på plads.

Den seneste AH-undersøgelse i 2018 blev besvaret af knap 38.000 lønmodtagere.