Nationalbanken tilbyder Island lån

15. okt 2008
Mens en statsbankerot truer Island, lover statsminister Anders Fogh Rasmussen V at hjælpe landet med et lån.

 

Den islandske regering har selv erkendt, at en statsbankerot truer, hvis ikke det lykkes at få tilstrækkeligt store låneaftaler i hus.

Men nu er Danmark på vej med en hjælpende hånd. Ifølge Anders Fogh Rasmussen har den danske nationalbank stillet et beløb svarende til 3,8 mia. kr. til rådighed for Island.

Der er tale om en aftale, som allerede i maj blev indgået mellem de nordiske nationalbanker og den islandske centralbank, men som Island øjensynlig ikke har gjort brug af.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Jeg vil ikke gå ind i, hvad hvert enkelt land har ydet, men for den danske nationalbanks vedkommende er der tale om en lånemulighed på op til 500 mio. euro, som Island kan gøre brug af," sagde statsministeren tirsdag eftermiddag ifølge jp.dk.

Han understreger, at han finder det naturligt, at Danmark og de andre nordiske rækker islændingene en hjælpende hånd.

"Det, synes vi, er en del af solidariteten i det nordiske samarbejde," siger statsministeren.

Fogh afviser at sige, hvor meget de øvrige nordiske lande har stillet til rådighed.

Børsen i Island blev tirsdag genåbnet efter at have været lukket siden torsdag i sidste uge, og i løbet af kort tid fandt det toneangivende aktieindeks med 76 pct.

Det skyldes dog primært, at landets tre største banker er blevet nationaliseret og aktierne nedskrevet til nul i aktieindekset.

/Newspaq/

faktaboks