Naser Khader: 3F tager medarbejdere som gidsler i krisetid

Naser_Khader_1650px
18. feb. 2021 12.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

FAGFORBUNDET 3F synes at have et katalog af ufine metoder i baghånden, når ikke erhvervslivet danser efter deres pibe. Og nu kan endnu en metode lægges til eksemplerne med væltede stilladser og trusler mod ansatte i Københavns Lufthavn, som ikke var medlem af fagforbundet.

LÆS OGSÅ: 3F efter årelang konflikt med bøfkonge: Vi har idéer til en løsning

Nu er det kommet til medarbejderne hos Jensens Bøfhus. I øjeblikket sidder over 100 af kædens ansatte fanget i en arbejdskonflikt mellem 3F og arbejdsgiveren, Jensens Bøfhus. De har ikke fået udbetalt løn siden december. Virksomhedens ”konfliktstatus” gør, at restaurantskæden ikke kan få del i hjælpepakkerne og dermed ikke kan udbetale lønkompensation til medarbejderne, da staten skal overholde et neutralitetsprincip, som foreskriver, at den ikke må blande sig i arbejdskonflikter. Konfliktramte virksomheder og deres medarbejdere risikerer ikke at kunne få del i de statslige hjælpepakker, selvom de er hjemsendte uden løn på grund af Corona-nedlukning.

LÆS OGSÅ: Jensens Bøfhus-direktør: '3F's svinestreg fik 200 mennesker fyret'

Konflikten mellem 3F og Jensens Bøfhus har haft alvorlige konsekvenser for medarbejderne, som enhver nok kan forstille sig, hvis man skal gå flere måneder uden løn. Medarbejderen, Marwa Hassan, har fungeret som talsperson for de ansatte, som er omfattet af konflikten. Hun har ihærdigt arbejdet på at finde en løsning ved både at appellere til politisk indblanding og samtidig henstille til, at 3F udskyder konflikten, så medarbejderne ikke skal være hjemsendte uden løn - men indtil videre uden held.

3F bryster sig af at være på lønmodtagernes side, hvorfor fastholder de dem så i en konflikt i en krisetid som denne?
Naser Khader, beskæftigelsesordfører (K)

Problemstillingen blev allerede forelagt regeringen i foråret sidste år. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og erhvervsminister Simon Kollerup er også løbende blevet gjort opmærksom på de konsekvenser, som den nuværende ordning med hjælpepakkerne har, hvor virksomheder ikke kan få del i hjælpepakkerne, hvis de er konfliktramte. Begge ministre har i brede og ukonkrete vendinger opfordret fagforeningerne til at indstille konflikterne, indtil arbejdsmarkedet igen er blevet normaliseret.

DET ER BARE IKKE NOK. Marwa Hassan har berettet, at flere af de konfliktramte medarbejdere i øjeblikket ikke kan afbetale gæld og har måttet fraflytte deres lejligheder for ikke at tale om det pres, den manglende indkomst pålægger de hjemsendte medarbejdere, som måske i forvejen er hårdt påvirket af nedlukningen. Derfor har jeg bedt beskæftigelsesministeren forklare sig i sagen, så vi kan sikre, at lønmodtagere ikke risikerer at stå uden mulighed for at modtage lønkompensation, fordi deres virksomhed er konfliktramt.

LÆS OGSÅ: Tidligere TR med anklage: Jensens Bøfhus truede 3F'ere til at melde sig ud

Der skal findes en løsning. Det kan ikke være rigtigt, at medarbejdere ender som gidsler i en situation, hvor en fagforening potentielt kan bruge dem til at lægge pres på arbejdsgiveren - som det vel kunne ligne i sagen med 3F - men med det resultat, at medarbejderne ender med ikke at kunne få lønkompensation under nedlukningen. Konsekvenserne er simpelthen for store. 3F bryster sig af at være på lønmodtagernes side, hvorfor fastholder de dem så i en konflikt i en krisetid som denne?

Læs 3F's svar på Naser Khaders kritik her.

LÆS OGSÅ: 3F afviser kritik fra Naser Khader: Du har sat kikkerten for det blinde øje

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].