Narkopåvirket chauffør kørte med 28 tons asfalt

29. sep 2020, 11:15

En 31 årig lastbilchauffør fra Falster og en vognmand fra Sydsjælland kan forvente kæmpebøder, efter at Midt- og Vestsjællands Politi i fredags stoppede firmaets lastbil omkring Greve. Primært fordi den larmede voldsomt fra udstødningen.

Men det var ikke det eneste, der var galt. Politiets narkometertest af chaufføren gav udslag på amfetamin, hvorefter han blev anholdt og sigtet for narkokørsel. Derefter måtte han en tur på sygehuset for at få taget en blodprøve. Det skriver Fagbladet 3F.

Der var også snydt med lastbilen hastighedsbegrænser, der sørger for, at lastbilen ikke kan køre hurtigere end 90 kilometer i timen.

Politiet kunne konstatere 67 tilfælde, hvor lastbilen havde kørt mellem 95 og 120 km/t. Højst tilladte hastighed for en lastbil er 80 km/t.

- Al narkokørsel er en alvorlig overtrædelse af færdselsloven, men jeg vil påstå, at denne overtrædelse var ganske farlig, da der var tale om et særdeles tungt køretøj. Indholdet af lastbilens sættevogn var blandt andet 28,5 tons varm asfalt. Det kan være en dødsfælde, hvis ikke føreren er ved sine fulde fem under kørslen, siger politikommissær Henrik Fobian, Midt- og Vestsjællands Politi.

Chaufførens køre-hviletidsdata for de seneste 28 dage blev inddraget til undersøgelse. Her blev der konstateret tre tilfælde af store overtrædelser, blandt andet hvor føreren skulle afholde et opdelt dagligt hvil på først tre timer og senere ni timer – altså samlet set 12 timers hvil.

Optegnelserne viste dog, at hans samlede hviletid var under fire timer, og dermed manglede føreren over otte timers hvil.

I den daglige køretid for de seneste 28 dage kunne politiet desuden se, at føreren havde kørt i 16,5 time, selvom den daglige køretid ikke måtte overstige ti timer. Betjentene fandt også et enkelt tilfælde af manipulation med hviletidsoptegnelserne, oplyser politiet.

Politiet klippede lastbilens nummerplader, og den varme asfalt blev blev flyttet over i en anden lastbil, før det stivnede.

Sagen skal på et senere tidspunkt afgøres i retten. Føreren kan se frem til en bøde i omegnen af 100.000 kroner og en ubetinget frakendelse af førerretten i en længere årrække. Vognmandsvirksomheden kan se frem til en bøde i omegnen af 200.000 kroner.

Her er synderegisteret:

Listen over fejl og lovovertrædelser er lang:

For korte hvil
For lang køretid pr. døgn
Manipulation med hastighedsbegrænser
Manipulation med hviletidsoptegner
Narkokørsel
Ukorrekt grundregistrering
For høj hastighed
Begrænset udsyn grundet pyntegenstande
For meget støj fra udstødningssystemet