Foto: Ritzau Scanpix

Bygning fra 1642 hærget af voldsom brand

4. feb 2020, 08:03
En kraftig brand har lagt et hus i ruiner, mens et andet er blevet revet ned i forbindelse med brandslukning.

En voldsom brand raserede mandag eftermiddag Sønderborgs næstældste bygninger i Perlegade 21.

I flere timer måtte beboere i området holde sig indendørs på grund af den kraftige røg fra branden. Men ved 20.30-tiden kunne folk igen bevæge sig udenfor.

Beboerne i Perlegade nummer 17 og 19 kunne ikke vende hjem, mens branden stod på.

- Nu har beboerne i nummer 17 fået lov til at komme hjem, mens beboerne i nummer 19 må vente lidt endnu, siger vagtchef Søren Strægaard fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Selv om branden er under kontrol, ventes efterslukningen at tage flere timer.

Tidligere mandag lød meldingen fra politiet, at bygningen ville brænde ned til grunden.

Men det er lykkedes at redde en mindre del af den, fortæller Pia Hamann, indsatsleder ved Sønderborg Brand og Redning, til JydskeVestkysten.

- Hele tagkonstruktionen er væk og meget af murværket, men den nederste etage kommer til at stå tilbage. Den er blevet skadet af røgen, men ikke af ilden, oplyser Pia Hamann til avisen.

Det er uvist, om branden opstod i burgerrestauranten Lazy Dog, der lå i bygningen, og hvis burgere sidste år blev kåret som Danmarks bedste af hjemmesiden opdagdanmark.dk.

- Den kan også være opstået i skorstenen. Den første melding lød, at der var tale om en skorstensbrand, siger Søren Strægaard.

Derfor er brandårsagen også ukendt. Den skal brandteknikere søge at fastslå i de kommende dage.

Den udbrændte bygning er ifølge JydskeVestkysten opført i 1642.

For at forhindre branden i at sprede sig var det nødvendigt at rive en bygning ned, der lå klos op af den brændende bygning, oplyser vagtchef Søren Strægaard.

/ritzau/