Nærgående mænd gør julefrokosten upopulær

16. dec 2010
Nærgående kollegaer, snaps, fed mad og gruppepres er grunde til, at især kvinder ikke værdsætter firmajulefrokoster.

Chefer skammer sig sjældent over at være gavmilde og glade givere, der tager æren for 'hermed at invitere til årets firmajulefrokost'.

Men hvor mange medarbejdere sætter egentlig pris på julefrokosten? Og hvor meget er den værd i kroner og ører?

Formentlig knap så meget, som nogle tror.

Avisen.dk har bedt analyseinstituttet Wilke spørge 400 danskere, om de ville gå med til at få 500 kroner ekstra i decemberlønnen - mod at julefrokosten blev aflyst?

Dramaserie på dvd

43 procent ville gerne undvære den, hvis de fik 500 kroner. Et beløb, de kunne omsætte til en dvd-boks med dramaserien Sopranos - eller to frosne kalkuner.

6 procent er i tvivl, mens 51 procent ville afslå tilbuddet.

43 ansatte i en virksomhed med 100 ansatte ville altså gerne kompenseres for ikke at bruge en fredag aften i selskab med berusede og ofte kærlige kollegaer, sild, fiskefileter, hønsesalat, flæskesteg, risalamande – og snaps.

Forsøger fysisk kontakt

Netop det selskab kan være grunden til frokostens lave popularitet.

"Især de berusede mænd har tendens til at smide hæmningerne og forsøge at få fysisk kontakt til de kvindelige kollegaer, som oplever dem som grænseoverskridende og ubehagelige," siger sexologisk rådgiver Katja Juel Lundbøl.

Noget tyder på, at hun har ret.

Flere kvinder end mænd, nemlig 49 procent af de kvindelige kollager, ville, ifølge rundspørgen, hellere spises af med penge end med kollegaernes frokostselskab.

Alkoholrådgiver Carl Christian Randow fra Alcohol-coach.dk siger, at gruppepres er en meget udbredt grund til, at mange hellere vil undvære firmajulefrokosten.

Upopulært nej til snaps

"Mange danskere har af forskellige årsager et ønske om at begrænse deres alkoholforbrug, men det er meget svært at finde forståelse for til en firmajulefrokost, hvor man bliver upopulær, hvis man eksempelvis ikke vil drikke snaps, som man ikke bryder sig om," siger han.

"De føler et stort ubehag ved at føle sig tvunget til at drikke voldsomt, og det undrer mig, at en sådan alkoholkultur ofte accepteres - eller ligefrem forherliges - helt oppe fra direktionsgangen og fra koncernniveau," siger Carl Christian Randow.

Maiken Beck er klinisk diætist fra Diætistklinikken. Hun rådgiver dagligt folk om at sammensætte den rigtige kost.

Hun fortæller, at hun de seneste dage har talt med mange kvinder, der har takket nej til at deltage i firmajulefrokosten.

For mens mændene elsker den, bryder kvinderne sig ofte ikke om de store fede mængder flæskesteg, krydderfedt, andefedt, rullepølse og leverpostej, fortæller diætisten.

Fiskefilet i fedt og remo

"Kvinderne føler sig ofte tvunget til at fylde tallerknen med den fede mad, for ellers bliver der stillet spørgsmålstegn ved, hvorfor de ikke skal have eksempelvis fiskefilet, der er indhyllet i fedt og remoulade,"siger hun - og kalder det ærgerligt, at julefrokostbuffeterne sjældent indeholder sunde alternative retter.

Læs hendes råd: Bliv mæt og ikke fed af julefrokosten

"Kvinderne får faktisk kvalme, mavekneb og forstoppelse af det, for når man ikke normalt spiser meget fed mad, bliver man dårlig af det," siger hun.