Nægtet fem dages kursus og stadig ledig

7. okt 2009
En murer kunne komme i job med et fem dages kursus, men fik nej. For dårligt, lyder det i en måling, hvor en stor del af danskerne kritiserer regeringen for ikke at hjælpe de ledige nok. Minister afviser.

"Det er eddermaneme træls," siger murerarbejdsmand Morten Krogh Petersen. Han leder med lys og lygte efter arbejde, men har brug for en uddannelse på bare fem dage for at have bedre chancer for et job.

For at betjene en maskine, der kan løfte mørtel og sten op i 14 meters højde, kræves der nu et fem-dages kusus. Men det har Jobcentret på Frederiksberg sagt nej til og i stedet sendt Morten Krogh Petersen på kursus i at søge job. Fire uger ved computeren.

"Det er fuldstændig vanvittigt. Jeg skal bruge kurset til at opkvalificere mig, men i stedet står jeg nu med håret i postkassen," siger den arbejdsløse murerarbejdsmand.

Op mod halvdelen af danskere støtter Morten Krogh Petersens ønske om mere uddannelse til de arbejdsløse. Det  viser en undersøgelse fra Interresearch, som er lavet for A-kassen STA, tværfaglig A-kasse for statsansatte.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

I undersøgelsen siger 42 procent, at de ledige ikke bliver hjulpet videre, mens ti procent siger, at de ledige har gode muligheder for at uddanne sig.

Serviceeftersyn

Arbejdsløshedstallet er nu over 100.000, helt op til 177.000, når bl.a. aktiverede tages med. Det er særligt de ufaglærte, der bliver hårdt ramt af krisen. 3F vurderer, at mindst 85.000 af de ledige ikke har nogen uddannelse.

"Jeg synes virkelig, systemet trænger til et serviceeftersyn. Som det er nu, sidder både højt og lavt uddannede side om side og bliver banket igennem samme forløb. Vi skal væk fra pakkeløsninger, som de ledige synes er dybt godnat,” siger direktør Lars Christensen fra STA.

Minister: De ledige får uddannelse

I dag skal jobcentrene hjælpe den ledige ad den "kortest mulige vej" tilbage i arbejde. Derfor får de ledige sjældent lov til at tage den uddannelse, der kan hjælpe dem videre, mener Lars Christensen.

I løbet af krisen og en række år frem vil 140.000 ufaglærte job forsvinde. I stedet vil der blive brug for mere faglært arbejdskraft.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg har i en mail til Avisen.dk svaret på kritikken fra danskerne og erkender, at de ufaglærte er særlig hårdt ramt af de mange fyringer.

”Når uddannelse kan hjælpe de ledige på vej tilbage i job, ja, så er det uddannelse, den ledige skal have. Jobcentrene bruger allerede i dag uddannelse i stor stil,” påpeger hun.

Bliv sosu'ere

Således fik 32.000 ledige sidste år enten et AMU-kursus eller lov til at tage en videregående uddannelse, viser en opgørelse fra jobindsats.dk.

”Derfor er der også rigtig gode muligheder for de ledige ufaglærte for at få uddannelse. Eksempelvis er der muligheder for, at ufaglærte kan blive social- og sundhedsassistenter på et plejehjem med dagpenge,” skriver ministeren.

Går ud over familien

Men regeringen forpasser en historisk chance for at komme styrket ud af krisen, mener Socialdemokraternes ordfører for arbejdsmarked.

”Tallene viser, at danskerne udmærket ved, at regeringens strategi har slået fuldstændig fejl. Og det går ud over dem, der mister sit arbejde, og det går ud over deres familier,” lyder det fra Torben Hansen.

”Vi skal bruge krisen til noget fornuftigt og få folk uddannet. Derfor har vi foreslået, at der skal oprettes 30.000 uddannelsespladser, så ledige på dagpenge kan tage en uddannelse og få et nyt job,” mener han.

Om undersøgelsen

Får de ledige de rette uddannelsestilbud, som kan få dem tilbage på arbejdsmarkedet?


Ja - 10 procent
Nej - 42 procent
Hverken eller - 23
Ved ikke - 25

Rundspørge blandt 1064 danskere foretaget af Interresearch