Tæt på verden: Nægter at opgive benzin til 3 kr. literen

31. mar 2012
Voldsomme gadeprotester tvinger Indonesiens regering til at glemme højere benzinpris. Regeringspartner turde ikke hæve priserne 1. april.

Den 1. april skulle være dagen, hvor benzinpriserne steg 33 procent i Indonesien, men fredag sprang en af koalitionspartnerne i målet på grund af gadeuroligheder. Det forhindrer stadig ikke, at staten ikke har råd til at holde priserne lave uendeligt.

Præsident Susilo Bambang Yudhoyono forsøger at få landets økonomi til at vokse og samtidig styre sine regering. Fredagens drama viser, at det har han ikke specielt godt styr på. Der skal først være valg i Indonesien i 2014.

Prisen på en liter benzin i Indonesien holdes kunstigt nede på 3 kroner literen. Landet var engang en olieeksportør, men kilder er ikke produktive nok til at forsyne landet. Så det tidligere OPEC-land er nu importør af de dyre varer.

Omkring 100 millioner indonesere lever for under 11 kroner om dagen.

Kompromis

Løsningen mellem koalitionspartnerne virker noget midlertidig. Politikerne kom gennem maratonforhandlinger mens rasende folkemængder forsøgte at storme parlamentsbygningen.

Kommer priserne over et halvt år mere end 15 procent over statens fastlagte oliepris kan priserne til forbrugerne stige. I finansloven for 2012 nævnes $105 pr. tønde. Priserne på verdensmarkedet er nu $116, skriver The Wall Street Journal.

Indonesien er et enormt land med 238 millioner indbyggere spredt over mere end 17.000 øer. Der er næsten udelukkende privat transport tilgængeligt. Selv om landet har en stor økonomi er halvdelen af befolkningen fattige.

Finansloven

Regningen for subsidier til benzinen er på 84 milliarder kroner og markedspriserne truer med at fordoble udgiften. De penge kunne bruges til veje, havne, sundhed og andet nødvendigt. Befolkningen syntes fredag noget andet.

Indonesien oplever stærk vækst og er begyndt at ligne en ny asiatisk tiger med en vækst på 6,5 procent sidste år. Der er dog også stigende priser på alle ting.

Forsøget på at hæve benzinpriserne, der har været holdt kunstigt nede i årtier mislykkedes i denne omgang. Det samme ses i andre lande som Bolivia og Nigeria, hvor myndigheder forgæves har forsøgt tilsvarende. Selv i USA er prisen på benzin et ekstremt følsomt politisk emne.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.