Når kurser krænker

24. mar 2010
Spirituelle kurser kan i høj grad være grænseoverskridende, advarer lektor.

Først kom buddhistisk meditation og anden spirituel coaching til Danmark med Hummel-direktør Christian Stadil og Danfoss-ejer Jørgen Mads Clausen.

I  de senere år er cheferne så begyndt at sende almindelige medarbejdere på kurser, hvor de skal meditere og mærke, hvad der gør dem lykkelige.

"Det er moderne med værdibaseret ledelse. Men mange medarbejdere tænker ‘hvorfor skal chefen blande sig i mine livsværdier’," siger Jørn Borup, lektor i religionshistorie på Aarhus Universitet.

Selv om virksomhederne ofte serverer mindfulness og zenmeditation som almindelig sund fornuft, betegner Jørn Borup bølgen af coaching som spirituel. Og det bør cheferne være ærlige om, når de foreslår deres ansatte at tage på kurserne.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Det kan være problem­atisk, at ledere anbefaler spirituelle kurser for at optimere sine medarbejdere. Det kan være meget grænseoverskridende, fordi det går meget tæt på det personlige. Mange tænker, ‘jeg går ikke på arbejde for at vise mit inderste. Det vil jeg have lov at beholde i mit privatliv’," forklarer Jørn Borup.

Hos Skat har man overvejet, om man går for tæt på, når man træner de ansatte i mindfulness. Men:

"Det er et frivilligt tilbud til vores medarbejdere," siger kontorchef Peter Joensen.

Han venter, at de fleste af Skats 8000 ansatte i den kommende tid skal en tur på meditationspuden.