Myte at unge hopper hurtigere i kanen

18. sep 2008
De unge er langt mere ansvarlige, end de har ry for, når det gælder deres entre i den fagre, voksne sexverden.

Sexdebuten sker som regel som 16-årig, og det gjorde den også i slutningen af 1980'erne, hvor man begyndte at undersøge, hvornår de unge første gang havde sex. Det er en myte, at de unge mister deres uskyld tidligere.

"Ja, det må man sige, det er. Debutalderen har været den samme for både drenge og piger i 20 år - nemlig 16 år," siger leder i Sex & Samfunds nationale afdeling, Marianne Lomholt, til Nyhedsbureauet Newspaq.

Sex & Samfund står for seksualundervisningen på mange folkeskoler, og Marianne Lomholts vurdering er, at mange tror, at debutalderen ligger lavere.

"Der er jo meget snak om sex på skolerne. Og den snak gør, at eleverne tror, at de andre har sex. Men hvis man spørger direkte ud i en klasse eller på et spørgeskema, kan man se, at det ikke er tilfældet," siger Marianne Lomholt.

Hun vurderer, at problematikken er lidt det samme som med alkohol, hvor det er sejt at lyve om, hvornår man har prøvet det.

"Hvis man spørger en klasse om, hvor mange de tror, der har prøvet at drikke sig fulde, så vil svaret også være højere end det reelle billede. Og sådan er det altså også med sex," siger Marianne Lomholt.

Sex & Samfund-lederen mener også, at medierne har en del af skylden for, at de unge har ry for at hoppe tidligere i kanen, end de egentlig gør.

De er langt mere ansvarsbevidste, end medierne giver dem kredit for.

"Medierne tager nogle enkeltstående tilfælde, hvor nogen med sociale problemer har været ude i ekstreme situationer. Så billedet af de unge er ikke så vildt, som det medierne præsenterer," siger Marianne Lomholt.

Sundhedsstyrelsen lavede i 2006 en rapport om sexdebut. Den bekræfter, at den har ligget stabilt på 16 år. Den forrige rapport blev lavet i 1999, og der er ikke planlagt en ny undersøgelse i den nærmeste fremtid, oplyser Sundhedsstyrelsen til Newspaq.

/Newspaq/

faktaboks
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her