Museum Jorn har taget et alternativt middel i brug for at fortælle om deres frustrationer. Foto: Museum Jorn

Mystisk video fra dansk museum: Er de ansatte nøgne?

14. maj 2020, 14:16
En video fra Museum Jorn i Silkeborg afslører nøgne mennesker, der kigger på kunst om natten. Videoen har et vigtigt budskab, men museumsdirektøren Jacob Thage vil ikke afsløre, hvordan den er blevet til.

Et overvågningskamera på Museum Jorn i Silkeborg har fanget en gruppe nøgne mennesker. De dukkede op midt om natten i søndags, da lyset blev slukket. Man kan se på videoen, at de kigger på kunst, indtager positurer og tager billeder af hinanden. Til sidst stiller en person sig om foran kameraet med en maske på og et skilt i hånden, hvor der står ”Help the museums”.

LÆS OGSÅ: Dansk museum vil fyre to ud af tre ansatte

Jacob Thage, der er museumsdirektør på Museum Jorn, svarer en smule undvigende på, om det er ansatte, der optræder i videoen.

- Det er, hvad overvågningskameraet afslørede, der skete i rummet en nat. De fleste af vores medarbejdere er jo hjemsendte og må ikke arbejde. Vi har nogle af Danmarks førende kunstformidlere, der ikke må arbejde. Det er de dybt frustrerede over. Lige nu har vi en udstilling af tyskeren Markus Lüpertz, som ingen ser, andre end dem, der dukkede op den nat. Det gør rigtigt ondt, siger han til A4 Nu.

Menneskerne er nøgne på videoen for at illustrere, at museerne føler sig klædt af til skindet. Det gør vi både økonomisk, fordi vi i over to måneder har haft lukket, og deraf har et uoverskuelig økonomisk tab, men vi føler os også klædt af, fordi vi er blevet glemt og sprunget over
Jacob Thage, museumsdirektør på Museum  Jorn

Men selvom Jacob Thage taler en smule uden om, når der handler om tilblivelsen af videoen, så er han klar i mælet, når det handler om budskabet:  

- Menneskerne er nøgne på videoen for at illustrere, at museerne føler sig klædt af til skindet. Det gør vi både økonomisk, fordi vi i over to måneder har haft lukket, og deraf har et uoverskuelig økonomisk tab, men vi føler os også klædt af, fordi vi er blevet glemt og sprunget over. Nogle har reageret voldsomt, vi har reageret indirekte med denne video.

Vi er eksperte i at passe på

Jacob Thage henviser selvfølgelig til, at landets museer ikke var del af anden fase af genåbningsplanen og derfor tidligst kan åbne op til juni.

- Vi føler ikke, at museerne er blevet prioriteret. Jeg er ikke virolog, men jeg undrer mig over, at museerne ikke må åbne, for er der noget, museerne er eksperter i, så er det at passe på og beskytte.  

Hvis alt går efter planen, kan Museum Jorn åbne den 8. juni, og her kan gæsterne lige nå at få fornøjelsen af Markus Lüpertz værker i en enkelt uge. Museet har nemlig fået lov til at forlænge udstillingen.

- Vi er så klar til at åbne. Det var vi også i mandags, siger Jacob Thage, der endnu ikke ved, hvilke hjælpepakker som Museum Jorn kan få glæde af.

LÆS OGSÅ: Pensionerede Mette vil samle millioner ind til tidligere hospitalskolleger

- Vi arbejder på at finde ud af, hvad vi egentlig kan søge. Det har vi været i gang med i halvanden måned sammen med vores revisor. Det er meget svært at finde ud af, hvad vi får i kompensation. Reglerne er ulogiske, og der er meget, der ikke er taget højde for.

Videoen er blevet set over 2.600 gange på YouTube. Den ligger også på museets Facebook-side. Se den herunder: