Myndigheder: Vi advarede mod Burger King

29. apr 2011
Fødevarestyrelsen siger, at den advarede mod kræftfremkaldende stoffer i Burger Kings bøffer. Vel gjorde de ej, siger fødevarekspert.

Borgerne har haft rigeligt med muligheder for at orientere sig om risikoen ved at spise flammegrillet bøfkød.

Sådan lyder budskabet fra vicedirektør Annelise Fenger i Fødevarestyrelsen som svar på flere eksperters kritik af myndighedernes håndtering af Burger King-sagen.

Hun siger, at Fødevarestyrelsen aldrig har holdt hånden over Burger King, som har langet kræftfremkaldende burgere over disken.

Hun henviser til følgende sætning, som blev offentliggjort på Fødevarestyrelsens Findsmiley.dk-webside i efteråret 2009.

"Der foreligger ingen risikovurdering i virksomheden om tilberedning af burgere (PAH indhold) eller ændrede procedurer, der sikrer, at PAH indholdet bringes til acceptabelt niveau."

”Det, mener jeg, er en advarsel til forbrugerne,” siger hun til Avisen.dk

Det er fødevareekspert Orla Zinck ikke enig i.

"Det har jo intet med en advarsel at gøre. Hun forsøger at bortforklare, at Fødevarestyrelsen har et ganske alvorligt problem, for kun styrelsen selv forstår den sætning. Hr. og fru Jensen gør i hvert fald ikke," siger han.

Han mistænker Fødevareministeriet for at have holdt hånden over Burger King ved ikke i 2010 at offentliggøre en ny kritik, der gik på, at der fortsat var et for højt indhold af kræftfremkaldende stoffer hos Burger King.

Burger King klagede over den nye afgørelse og fik sin vilje. Afgørelsen blev ikke offentliggjort.

Men det afviser Annelise Fenger var et udtryk for, at myndighederne var for lempelige.

"Det var ikke en gyldig afgørelse, vurderede klagesekretariatet. Men det er korrekt, at vi kunne gå ud og offentliggøre noget, men da var Burger King ved at rette ind, og der er jo ingen grund til at skræmme forbrugerne væk fra Burger King," siger Annelise Fenger.

Hun understreger, at det aldrig har været akut sundhedsskadeligt at spise på Burger King.

"Man bliver ikke syg af at spise en enkelt burger," siger hun og henviser til, at det udelukkende er, hvis man spiser hårdt stegt kød gennem mange år, at det kan blive sundhedsfarligt.

Er det en rimelig begrundelse for ikke at advare mod stofferne i bøfferne på Burger King?

"Ja, det synes jeg," siger vicedirektøren, der understreger, at Fødevarestyrelsen på sit website har gode råd til forbrugere, der steger kød på havegrillen.

Orla Zinck fastholder, at Fødevarestyrelsen burde have advaret på en anden måde.

”Der burde være sendt en pressemeddelelse ud, for der er ingen tvivl om, at der kunne være en risiko, og jeg forstår ikke Fødevarestyrelsens argument for ikke at advare - blot fordi risikoen først opstår efter mange år," siger han og henviser til, at Fødevarestyrelsen i andre tilfælde advarer mod stoffer, der først har skadelig virkning efter mange års indtagelse.

Læs også: Myndigheder: Kræftrisiko på Burger King

Læs også: Myndighed droppede sag mod Burger King

Læs også: Burger King: Vi er eksperter


Giftige stoffer

De giftige tjærestoffer bliver dannet under grilning og røgning og sætter sig i kødet. Stofferne er blandt andet kræftfremkaldende og skader arveanlæggene.