Mustafa: Sådan laver jeg firmajulefrokost

7. dec 2012, 11:36
Mustafa Deveci er muslim og i år er det ham, der arrangerer julefrokosten i hans afdeling i Post Danmark.

”Der var ikke lige andre, som tog initiativ til det. Så jeg ville da gerne stå for julefrokosten i år.”

35-årige Mustafa Deveci arbejder i afdelingen Visitationen i Post Danmark. For tiden har han travlt med at arrangere afdelingens årlige julefrokost, som finder sted den 15. december. Det bliver en aften med pakkeleg, julemad og sprut.

”Jeg sørger for at planlægge det, så alle har lyst til at tage med, og så der er mad til alle, også vegetarer og dem, der ikke spiser svinekød. Men det er stadig juleagtig mad,” fortæller Mustafa.

Juletræ og kirkesang

Mustafa Deveci er født i Danmark af tyrkiske forældre. Han er muslim, men det forhindrer ham hverken i at deltage i den store, årlige julebegivenhed eller selv planlægge den.

”For mig er det ikke et problem. Det er en dansk tradition, og jeg arbejder på en dansk arbejdsplads, så det er klart, at jeg deltager,” siger Mustafa.

Som barn var han også helt selvfølgeligt med, når ivrige lærere og pædagoger jublende kastede en juleaktivitet i hovedet på børnene.

”I folkeskolen skulle vi danse om juletræet og synge sange i kirken op til jul. Det deltog jeg også i. Når alle andre var med, skulle jeg også være med. Det var helt naturligt for mig og for mine forældre,” husker Mustafa Deveci.

"Jeg kører hjem!"

Det handlede om at være med i fællesskabet, og det gør det stadig.

Julefrokosten er vigtig for det sociale sammenhold på arbejdspladsen, synes han. Ikke mindst på en arbejdsplads som Post Danmark, hvor en stor mængde julepost og dermed overarbejde maser sig på hvert år i takt med højtiden.

”Det giver klart noget sammenhold at snakke med folk udenfor arbejdstiden. Så kan man også snakke om andet end arbejde,” siger han.

I Mustafas afdeling i Post Danmark er der mange medarbejdere med forskellige etnicitet, tro og nationalitet. Og der er tradition for, at alle er med til julefrokosten. Som mange andre julefrokoster ryger der nogle våde varer indenbords, men det er som regel ikke et problem for de kolleger, der ikke drikker.

”Jeg kan faktisk ikke lide alkohol, så det er derfor, jeg ikke drikker. Men det er helt fint, at nogle af de andre vil være fulde. Så aftaler vi bare, at jeg kører hjem.”

Privat fejrer han dog ikke jul. Helligdagene i december bliver betragtet som almindelige fridage.

”Men jeg hygger mig som regel med familien de dage,” tilføjer Mustafa Deveci, som er gift og netop nu har sit første barn på vej.