Mustafa: Aldi lagde fælder for at fyre mig

2. jul 2012
Mustafa Køkten fik stresskollaps efter 10 år i Aldi. Dumpede chefens test tre gange og blev fyret.

”Jeg kan kun tolke det som om, at Aldi ledte efter en gyldig grund til at fyre mig.”

Sådan siger 49-årige Mustafa Køkten fra Odense.

Efter ti års ansættelse i Aldi blev han sidste år fyret, da han for tredje gang dumpede et af kædens kontroversielle 'testkøb'.

Mens testkøbene normalt bruges til at sikre, at kasseassistenterne slår alle varer ind og ikke overser noget, mener Mustafa Køkten, at Aldi bevidst brugte testen til slippe af med ham.

Turde ikke sige fra

Mustafa Køkten, der er af tyrkisk afstamning, blev ansat i Aldi på Nyborgvej i Odense i sommeren 2000.

Som så mange andre Aldi-ansatte, der har medvirket i Avisen.dk's artikler, fortæller Mustafa Køkten om en arbejdsplads, der var præget af konstant underbemanding.

Ofte var der kun en eller to medarbejdere på arbejde ad gangen, som skulle passe kassen, fylde varer op, gøre rent og aflevere penge i banken.

Som årene gik, blev Mustafa Køkten mere og mere stresset. Men han holdt ud, fordi han var glad for at have et arbejde – og bange for, om han kunne finde et andet, fordi han ikke taler særlig godt dansk.

”Der herskede en frygtkultur. Jeg turde hverken sige fra eller klage, fordi jeg frygtede at miste jobbet,” fortæller han.

Besvimede på arbejde

I 2008 blev Mustafa Køkten forfremmet til souschef for afdelingen på Kochsgade, der er blandt de Aldi-forretninger i Danmark med størst omsætning.[pagebreak]

Det betød endnu mere arbejde, og i slutningen af 2009 blev det for meget for Mustafa Køkten. En dag kort før jul besvimede han på arbejdet og blev kørt på hospitalet, hvor han fik konstateret en alvorlig stresstilstand.

”Det hele havde hobet sig op og blev pludselig for meget. Det var en kombination af mange ting, men det hele havde med Aldi at gøre,” siger han.

Udover det krævende arbejde forklarer Mustafa Køkten selv sammenbruddet med, at han følte sig angst efter flere ubehagelige episoder med butikstyve i forretningen.

Det hele blev sløret

Da Mustafa Køkten kom tilbage på arbejde i starten af 2010 efter en måneds sygefravær, fik han en uventet men kontant besked. Han skulle skifte til Aldi-forretningen i Vollsmose, og han var ikke længere souschef.

Her skulle han kun sidde ved kassen - ofte op til 10 timer ad gangen.

”Jeg kunne ikke koncentrere mig efter så mange timer ved kassen. Det hele blev sløret,” fortæller han.

En dag i midten af maj 2010 gik det galt første gang. Mustafa Køkten overså en vare, som en kunde fik smuglet med forbi kassen uden at betale. Det var ikke en almindelig kunde, men en af Aldi's testkøbere.[pagebreak]

”De kom på det travleste tidspunkt om eftermiddagen, da jeg havde siddet ved kassen i mange timer siden om morgenen,” husker Mustafa Køkten.

En 'ekstremt dygtig' snyder

To uger senere skete det igen, og Mustafa Køkten modtog en skriftlig advarsel fra Aldi.

Normalt gik der lang tid mellem testkøbene, for eksempel et halvt eller et helt år. Og der var ingen af Mustafa Køktens kolleger i Vollsmose-filialen, der blev testet den sommer.

Ikke desto mindre blev han den 27. juli 2010 testet for tredje gang. Den falske kunde havde listet en enkelt pakke tyggegummi med forbi kassen, uden at Mustafa Køkten havde opdaget det.

”Ham, der stod for testkøbet, må have været ekstremt dygtig til at snyde, for jeg havde ellers fanget masser af butikstyve i min tid i Aldi,” siger han.

'Aldi ville af med mig'

To dage senere blev Mustafa Køkten fyret.

”Det var et hårdt slag, at jeg blev fyret. Jeg havde givet så meget af mig selv,” siger han.

Mustafa Køkten er sikker på, at Aldi bevidst brugte testkøbene til at slippe af med ham.

”Jeg kan ikke tolke det på nogen anden måde. Måske var det, fordi jeg havde været sygemeldt med stress. Ellers ved jeg det ikke. Jeg har aldrig fået nogen forklaring,” siger han.

På grund af sin høje anciennitet havde Mustafa Køkten et halvt års opsigelse. Efter snart halvandet års arbejdsløshed starter han om en uge på nyt job i en konkurrerende supermarkedskæde.