Muslimsk pilot lægger sag an mod USA

20. aug 2008
En amerikaner, der er pilot og som konverterede til islam i 90erne, er havnet på en terroristliste. Han er blevet fyret, og har derfor lagt sag an mod den amerikanske regering.

Erich Scherfen er pære-amerikansk.

Han er opvokset i New Jersey, arbejder som pilot for selskabet Colgan Air og er veteran fra Golf-krigen.

Men i 1990'erne konverterede han til islam, og i disse tider i USA kan det betyde, at man ender på hemmelige lister.

Således er Erich Scherfen og hans pakistansk-fødte kone ifølge dem selv flere gange blevet tilbageholdt i timevis i amerikanske lufthavne og ved grænseovergange. Her har de flere gange fået at vide, at de står på en overvågningsliste for terrorister.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- Vi ved ikke, hvorfor de er på listen. De ved ikke, hvorfor de er på listen. Regeringen vil ikke fortælle os, hvorfor de er på listen, siger Amy Foester, der er advokat for parret, der nu har lagt sag an mod den amerikanske regering.

For ikke alene er parret generet af, at blive tilbageholdt. Erich Scherfens levebrød er truet af hans optræden på listen, da han arbejder som pilot. Parrets adgang til at flyve er nemlig blevet indskrænket, og Erich Scherfen er blevet fyret fra sit job, skriver avisen pennlive.com

Regeringen vil ikke anderkende, at Scherfen optræder på en liste, der indskrænker hans adgang til at flyve.

Otte-årig på listen

CNN kan deusden berette om et bizart tilfælde, hvor James Robinson er havnet på listen, der indeholder mindst 400.000 navne. Det er FBI, der administerer listen. Bureauet siger, at 95 procent af navnene på listen er udlændinge, men en amerikansk borgerrettighedsorganisation hævder, at op mod en million navne er havnet på listen siden 11. september.

James Robinson-sagen er absurd, fordi manden er pensioneret brigadegeneral og pilot i et større flyselskab. Han er af Transportation Security Administration blevet godkendt til at bære våben i cockpittet, så han kan forsvare sig mod eventuelle terrorister, der vil kapre flyet.

- Jeg bærer våben, flyver en jet til millioner af dollar med passagerer, men alligevel er jeg på en terroristliste, siger han til CNN.

To andre James Robinson'er er desuden på listen. Udover ovennævnte er også en James Robinson, der blandt andet var vicestatsasvokat i Clinton-regeringen.

Den sidste James Robinson bor i Californien og elsker tennis. Han tager gerne flyet til den amerikanske Østkyst for at besøge sin mormor - han er otte år gammel.

Han har været på listen siden han var fem år gammel.

 

faktaboks