Muslimsk donation skal redde januarlønnen

29. dec 2010
Kun gaver fra muslimske kredse kan sikre medarbejdernes januarløn, siger skolelederen på en lukningstruet somalisk friskole.

17 medarbejdere og 120 elever på den muslimsk-somaliske Calamus Privatskole på Østerbro i København går et meget usikkert 2011 i møde.

Skolen er nemlig på flere måder lukningstruet.

For det første har Skolestyrelsen påpeget alvorlige fejl og mangler i undervisningens kvalitet.

Det kan betyde, at undervisningsminister Tina Nedergaard (V) i januar fratager skolen sit statstilskud og omgående lukker skolen, så eleverne skal finde nye skoler, og lærerne nye job.

Håndklædet i ringen

"Men uanset hvad Skolestyrelsen kommer frem til, er der risiko for, at vi smider håndklædet i ringen i januar," siger den nytiltrådte skoleleder Michael Aabling-Thomsen, til Avisen.dk

"Det er nemlig kun på grund af donationer fra muslimske organisationer og enkeltpersoner med somalisk baggrund, at vi er nogenlunde fortrøstningsfulde, når det handler om, at have penge til januarlønnen", siger Michael Aabling-Thomsen.

Skolen befinder sig i økonomisk ruin, bl.a. fordi, at mange forældre trak eleverne ud af skolen, da myndighederne sidste sommer satte den under tilsyn, forklarer skolelederen.

Forældre betaler ikke

Konsekvensen er et mindre statstilskud og færre penge i form af forældrebetaling.

"Desuden har vi et par hundrede tusinde kroner ude at svømme, fordi mange forældre er økonomisk svagt stillede og derfor ikke betaler," siger han.

Men uanset om Undervisningsministeriet freder skolen og donationer finansierer januarlønnen, er fremtiden usikker - allerede fra februar.

"Økonomien kan ikke hænge sammen, for vi har kun 10-14 elever i klasserne, fordi en høj andel af eleverne er socialt og fagligt svage og svære at integrere, " siger han.

Integrationsprojekt

Så udgifterne til lærerlønningerne er forholdsvis høje, og eneste håb for skolens fremtid er, ifølge skolelederen, at den videreføres som et integrationsprojekt med ekstra midler fra EU, Socialministeriet eller Københavns Kommune.

"Men jeg er bekymret. Københavns Kommune er økonomisk presset. Og lukker skolen, vil eleverne komme til at udgøre et kæmpe problem for Københavns Kommune og folkeskolen, der har svært ved at håndtere dem," siger Michael Aabling-Thomsen.

Om Calamus

Uddrag fra Calamus Privatskoles værdi-grundlag:

  • Skolens formål er at give en undervisning, der står i mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen.
  • Derudover tilbyder skolen undervisning i arabisk og vægter islamiske værdinormer.
  • I skolen vil eleverne opleve, at deres handlinger har konsekvenser.