Bisse ses her optræde på Northside i Aarhus. Nu tager han springet som skuespiller. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Dansk stjerne i karriere-skift: - Jeg føler mig som en nar

12. feb, 11:14
Thorbjørn Radisch Bredkjær - kendt som Bisse - har taget kampen op med de skrå brædder på Odense Teater.

Han føler sig lidt som en grønskolling i selskab med de store skuespillere.

Men han er vild med at udforske kunsten på nye måder.

LÆS OGSÅ: Kæmpe begivenhed aflyst

Efter i en årrække at have eksperimenteret med musik som kunstneren Bisse tog 32-årige Thorbjørn Radisch Bredkjær imod indbydelsen - og udfordringen - om at blive skuespiller på Odense Teater og samtidig nyfortolke og producere musikken til en musikalsk opsætning af William Shakespeares klassiker 'Helligtrekongersaften'.

- Jeg har været ret nervøs for, hvordan jeg skulle holde balancen der på de skrå brædder, siger Thorbjørn Radisch Bredkjær til DR

I flere måneder har de øvet på forestillingen og udviklet musikken frem mod premieren, og det har været et nyt og spændende univers at indgå i for Bisse.

- Det er vildt sjovt. Jeg er meget taknemmelig for, at Jens August Wille (teaterdirektør på Odense Teater, red.) og mine medspillere har taget imod mig med åbne arme og har været så generøse og søde, siger Thorbjørn Radisch Bredkjær og fortsætter:

Blå bog: Thorbjørn Radisch Bredkjær

Født 19. juni 1987 i Kirke Saaby.

Uddannet ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Sangskriver for Spillemændene, som udkom med deres debutalbum 'Nationalsange' i 2013.

Sangskriver og musiker kendt under navnet Bisse siden 2014.

Udgivelser: Er vi på? EP (2014) - Pms (2015) - Umage (2015) - Bitchin (2015) - Happy Meal (2016) - Big Tasty EP (2016) - Højlandet (2016) - 19. 6. 87 (2017) - Bizzin (2018) - Tanmaurk (2018) - Tanzmaus (2019)

Aktuel som skuespiller på Odense Teater i forestillingen 'Helligtrekongersaften'.

- Det er mit indtryk, at de bare synes, det er spændende, at jeg kommer fra et andet sted, siger han.

'Helligtrekongersaften' er et eventyr om kærlighed og forveksling.

Det er teaterdirektøren på Odense Teater, Jens August Wille, som har instrueret forestillingen, og for ham var det et oplagt valg at få Thorbjørn Radisch Bredkjær til at skabe musikken og samtidig spille rollen som narren Feste.

- Feste har en markant rolle i forestillingen, hvor den nar-agtige galskab også skjuler en dybere melankoli. På samme måde er Thorbjørns kunstner-alter ego, Bisse, ekstravagant og teatralsk, når han optræder med sin musik og kan udtrykke sig på mange planer. Han er en af de mest originale og interessante sangskrivere i Danmark lige nu, så det er et helt perfekt match, siger Jens August Wille.

Thorbjørn Radisch Bredkjær har udviklet musikken sammen med sin musikerkollega Adi Zukanovic og har fået frit slag til at komponere musikken efter egne ønsker.

LÆS OGSÅ: Dansk kendis afslører - Derfor er jeg single

- Jeg har haft enorm stor frihed til bare at lade mig inspirere af nogle af de scener, der er i stykket, og komme med mine egne sange, som jeg synes passer til historien, fortæller Thorbjørn Radisch Bredkjær.

Mange af de sange, som Thorbjørn Radisch Bredkjær har skrevet tidligere, er i det sørgmuntre univers, og derfor ligger det ham ikke fjernt.

- Det passer mig fremragende. Jeg føler mig på en måde på bølgelængde med Feste, men jeg vil jo også gerne have min bid af livet, så jeg håber da ikke, at jeg ender som ham, siger han og fortsætter:

- Jeg føler mig helt klart som en nar - også når jeg ikke står på scenen - så det skal nok blive godt.

Den måde, som rollen Feste lever på i forestillingen 'Helligtrekongersaften', minder meget om Bisses måde at leve på, mener han.

- Man står lidt uden for det hele og synger om det - også selv om det er nogle ting, man selv har oplevet.

Alle de sange, Thorbjørn Radisch Bredkjærs skriver, er inspireret af hans eget liv, men når han skriver dem, fraskriver han sig dem samtidig, forklarer han.

- For at gøre oplevelsen vedkommende for andre distancerer man sig fra den. Det er lidt en farlig leg. Det, tror jeg, Feste ville være enig med mig i, siger Thorbjørn Radisch Bredkjær.

Bisse var tidligere sangskriver i bandet 'Spillemændene', og efter at han i 2014 sprang ud som solist med ep'en 'Er vi på?', har han i alt udgivet ti album på fem år.

LÆS OGSÅ: Spritkørsel - Kørelærer gik i fælden ved Føtex

Men hvordan kan man skrive så meget musik på så kort tid?

- Jeg synes, der er gået mange år. Jeg tror bare, at den slags musik, jeg laver, går ret hurtigt. Jeg er ikke så god til at sidde med et album i flere år og pynte på det og lave det om, fortæller Thorbjørn Radisch Bredkjær.

Han har ikke skyndt sig mere med sin musik, end at han føler, at det er blevet færdigt.

- Det, jeg holder allermest af, er at skrive og så hurtigst muligt få det renskrevet. Jeg føler ikke, at jeg har jappet.

Alle sange til forestillingen er nyskrevet, men kun nogle af dem er i tråd med Bisses øvrige udgivelser. Derfor er det også kun nogle af sangene, som han udgiver på sit kommende album senere i år, fortæller han.

Igennem de sidste fem år har han en fornemmelse af at have åbnet mere op for, hvad musik er. Og så har han sluppet sine fordomme.

- Jeg føler, at jeg er på en slags ydmygelsens rejse på den positive måde. Jeg føler, at jeg er blevet mere og mere ydmyg over for - og usikker på - hvad kunst er, siger han og fortsætter:

- Da jeg startede, havde jeg lidt en forestilling om det, men med tiden er jeg blevet mere og mere i tvivl om, hvad kunst er. Jeg har ikke rigtig nogen opskrift på det længere.

I sin musik eksperimenterer han med genrerne, og han mener også, at han er blevet bedre til ikke at tænke i kasser.

- Det handler også om at slippe sin forfængelighed: At man ikke går op i, hvad andre tænker om det, man laver. At man ikke går op i, at man har en narrehat på hovedet, og at man omfavner narrens rolle, som nemlig er at være ingen, siger Bisse.

Det giver en frihed til at kunne sige og gøre, hvad man vil, mener Thorbjørn Radisch Bredkjær. Men det har også en bagside.

- Det er også en forbandelse, for man har ikke nogen personlighed på den måde. Man spiller alle, men man er ikke sig selv, for man kan ikke spille sig selv.

Teaterverdenen har været med til at udforske musikken på en ny måde og givet Thorbjørn Radisch Bredkjær en anden rolle, end når han spiller koncerter.

- Det er en meget større produktion, og vi er en meget stor familie her, i forhold til når man laver en plade. Det er meget befriende ikke at være i centrum, siger han.

Men det svære, der følger med på en teaterscene, er helt klart replikkerne, mener han.

- Jeg er vant til bare at holde monolog, når jeg spiller koncert, men nu er der lige pludselig nogle medspillere, jeg skal tale til. Instruktøren har været lidt efter mig med, at jeg skal aflevere replikkerne og kigge på dem, jeg taler til, fortæller han.

Der er ingen tvivl om, at musikken - ligegyldigt på hvilken scene i livet - har stor betydning for Thorbjørn Radisch Bredkjær.

- Musik kan lette mit hjerte, få mig til at føle mig genkendt og sende mig ud på en rejse, så jeg kan glemme mit eget liv. Men det kan også give mig styrke, håb og mod til at overkomme mine egne daglige udfordringer, siger han og konkluderer:

- Jeg tror, alt i livet næres af musik. Det kan vi ikke få for meget af.

LÆS OGSÅ: Krise i Liberal Alliance - Vil lukke forening