MOGENSOGWALTHER
Mogens De Linde (th.) er en af Danmarks rigeste mænd. Foto: Privat / Henning Bagger / Scanpix

Murersvend anker sag mod rigmand: Skal fjerne sit hjem

29. jul 2020, 06:00
Københavns Byret gav den danske rigmand Mogens De Lindes byggefirma medhold i, at opsigelsen af murersvend Walther Bardinos husbåd var inden for lovens rammer. Nu anker murersvenden sagen.

Tidligere i juli fik murersvend Walther Bardino og hans familie byrettens ord for, at de skal fjerne deres husbåd Katsimbalis fra kajområdet ved Quintus Bastionen i København. 

Byrettens dom var en foreløbig kulmination på en langvarig strid mellem Walther Bardinos familie og firmaet Byggeselskab Mogens De Linde A/S, der er ejet af den danske rigmand Mogens De Linde. 

Milliardærens byggefirma valgte i 2017 at opsige Walther Bardino fra familiens kajplads, der er ejet af firmaet.

En opsigelse, der ifølge Walther Bardino er en straf for, at han er medlem af fagforeningen 3F, hvor han tidligere har arbejdet og stadig er aktiv som tillidsmand. 

Han mener derfor, at opsigelsen er sket på et usagligt grundlag og bunder i organisationsforfølgelse.

Af samme årsag har han nu valgt at anke byrettens afgørelse til landsretten. 

 - Det her handler om vores hjem, og derfor er vi også klar til at gå hele vejen. Dét, der er sket her, er så uretfærdigt, som noget overhovedet kan være, siger Walther Bardino til A4 Arbejdsliv. 

Walther Bardino understreger desuden, at han og hans familie aldrig har misligeholdt deres lejemål eller undladt at betale leje til Byggeselskab Mogens De Linde A/S. 

I byretten forklarede administrerende direktør i byggeselskabet, Klaus Bendix Poulsen, at opsigelsen var sket på baggrund af, at Walther Bardinos husbåd Katsimbalis var slidt og grim, samt at husbåden tidligere havde lækket olie ud i havnen. 

Direktøren nægtede kategorisk, at opsigelsen bundede i Walthers Bardinos medlemskab af 3F eller aktivitet i fagforeningen. 

Smidt ud efter kaffeinvitation 

A4 Arbejdsliv har tidligere beskrevet, at Walther Bardino blev opsagt få måneder efter, at en underentreprenør på Mogens de Lindes prestigebyggeri ved Quintus Bastion havde indgået et forlig med 3F. 

Sagen drejede sig om underbetaling for flere hundrede tusinde kroner, der skulle betales tilbage til en række polske ansatte, samt en bod til 3F for brud på overenskomsten.  

Underentreprenørfirmaet er ejet af Mogens de Lindes søn, Mikkel de Linde. Han sad på det tidspunkt også i bestyrelsen for Byggeselskab Mogens de Linde A/S.

Ifølge Walther Bardino truede Mikkel De Linde efterfølgende med opsigelse. Truslen bundede angiveligt i, at Walther Bardino havde inviteret to 3F-ansatte til kaffe på sin husbåd, mens sagen om løndumping stod på. 

3F-folkene takkede dog ifølge Walther Bardino nej tak til kaffeinvitationen. 

Der blev i retten læst op fra lydoptagelser, som Walther Bardino har lavet. 

Her kan man høre parterne drøfte den samtale, hvor Mikkel De Linde angiveligt truer Walther Bardino med, at han bliver smidt ud, hvis hans far Mogens De Linde hører, at Walther Bardino har inviteret 3F's ansatte på kaffe. 

A4 Arbejdsliv har i flere artikler beskrevet de nævnte telefonsamtaler.

På optagelserne kan man ligeledes høre Mikkel De Linde komme med bemærkninger om, at hvis man er fagligt aktiv, så 'respekterer man ikke andres mening'. 

- Jeg kan ikke snuppe en fagforening med tvang. Ikke med tvang, så bliver jeg helt tosset, lyder det fra Mikkel De Linde på optagelsen. 

Mikkel De Linde nægtede i retten, at han havde været involveret i Walther Bardinos opsigelse.

Han forklarede desuden, at han havde forsøgt at få sin far, Mogens De Linde, til at ændre beslutningen om at smide Walther Bardinos familie væk fra kajpladsen ved Quintus Bastionen. 

"Vi har ingen rettigheder"

Selv håber Walther Bardino, at Østre Landsret vil se på sagen med "friske øjne", og blandt tage stilling til, om Mogens De Linde ejer retten over vandet ved Quintus Bastionen, eller kun selve kajpladsen. 

- Det forholdt byretten sig slet ikke til. I det hele taget håber jeg, at retssagen kan sætte fokus på, at husbådemiljøets rettigheder stort set er ikke-eksisterende, siger Walther Bardino. 

Murersvenden frygter for konsekvenserne, hvis landsretten når til samme konklusion som byretten og finder, at Byggeselskab Mogens De Lindes opsigelse er i overenstemmelse med loven. 

- Så skal vi ud og finde en ny kajplads, og det er stort set umuligt, hvis vi gerne vil blive ved med at bo i København. Vores liv bliver revet op med rode, hvis vi bliver tvunget til at flytte, siger Walther Bardino.