Hårdt fysisk arbejde har haft store konsekvenser for mureren Morten Christensen. Foto: Privatfoto

26-årig murer plaget af smerter: Siger nej til vilde lege med børnene

17. jul 2020, 06:00
En arbejdsulykke har betydet, at Morten Christensen ofte har ondt i lænden og andre steder i kroppen. Han frygter for, hvor længe han kan blive ved med at arbejde som murer.

Mureren Morten Christensen fra Hovedgård i Østjylland har et langt arbejdsliv foran sig.

Selvom han bare er 26 år gammel, har han været færdiguddannet og aktiv på arbejdsmarkedet de seneste seks år.

LÆS OGSÅ: Håndværkere melder sig ofte syge: 'Vi kigger med stor alvor mod regeringen'

Det hårde fysiske arbejde og en arbejdsulykke har allerede haft store konsekvenser for hans helbred. Omkring fem dage om måneden vågner han med så kraftige smerter i lænden og ryggen, at han egentlig burde melde sig syg, fortæller han.

- De morgener rejser jeg mig op fra sengen som en gammel mand og halter afsted, indtil min krop stille og roligt kan rette sig ud, så jeg begynder at kunne gå bare nogenlunde, siger han til A4 Arbejdsliv.

Ofte dæmper han smerterne med stærkt smertestillende medicin og tager på arbejde. Andre gange er smerterne så voldsomme, at han er nødt til at blive hjemme. Det gør ham til en del af en kedelig statistik.

Mere end hver tredje medlem af 3F har været sygemeldt mindst én gang på grund af smerter i det seneste år. Det viser en repræsentativ helbredsundersøgelse blandt 3F-medlemmer, som Analyse Danmark har lavet i marts og april for fagforbundet.

8 procent af de adspurgte har måtte blive hjemme fra jobbet fire gange eller mere på grund af smerter det seneste år.

Får dårlig samvittighed

Når Morten Christensen langt fra altid melder sig syg på trods af smerterne, handler det især om, at han nemt får dårlig samvittighed over for sine kolleger, der ofte er under tidspres for at blive færdig med et byggeprojekt.

- Der er meget, der spiller ind, som gør, at jeg tager på arbejde alligevel. Jeg gider ikke at blive kigget skævt til, siger han.

Det rammer også familielivet, når han kommer hjem fra arbejde.

- Jeg kan godt mærke, at jeg ikke kan være med på de helt vilde lege med mine to børn. Nogle gange har jeg bare lyst til at lægge mig på sofaen. Det kan godt være hårdt, fortæller han.

LÆS OGSÅ: 3F-formand slår alarm inden pensions-drama: Voldsom stigning i ældre danskeres sygefravær

Særligt i byggebranchen er der mange, der må melde sig syge, fordi de er præget af smerter fra jobbet, viser undersøgelsen.

At faget kan også kan være forbundet med alvorlige ulykker, måtte Morten Christensen sande, da han en novemberdag i 2016 faldt næsten fem meter ned fra et stillads, som ikke var spændt ordentligt sammen.

Han ramlede ind i stilladset og landede under murbrokkerne, husker han.

- Så lå jeg pludselig på jorden og var rystet og i panik. Der gik vel ti sekunder, inden jeg kom til mig selv. Heldigvis havde jeg så meget adrenalin i blodet, at jeg fik haltet mig om på den anden side, hvor jeg råbte til de andre, at jeg var faldet ned, siger han.

Han blødte kraftigt fra den ene arm og havde svært ved at gå. Kollegerne fik straks tilkaldt en ambulance, og da han vidste, at der blev taget hånd om ham, koblede han helt fra, fortæller han.

Dropper de store sjak

Omkring fire måneder efter ulykken begyndte han at arbejde igen, men i en ny virkelighed, hvor smerter blev en fast følgesvend. Hans ryg blev slået skæv af faldet, og han har også døjet med to diskusprolapser og smerter i anklen.

Generne har først og fremmest betydet noget for, hvilket tempo Morten Christensen kan holde til at arbejde i. Derfor passer det ham godt, at han netop har fået et nyt arbejde hos en lille murermester i Skanderborg.

- I stedet for at arbejde på store og vilde byggeprojekter, skal jeg nu mere være hos hr. og fru Jensen, der vægter høj kvalitet frem for, at der hele tiden skal løbes stærkt, siger han.

LÆS OGSÅ: Hver fjerde dansker i ny undersøgelse: Jeg føler mig slidt ned

Mange har spurgt ham, hvorfor han ikke sadler helt om ved enten at læse videre eller finde et andet slags arbejde.  

- Men det er svært for mig at give afkald på murerjobbet. Jeg har jo taget min uddannelse, fordi jeg godt kan lide det arbejde, så det er svært at acceptere at skulle springe ud i noget nyt, siger han.