Mette

Murer: Udenlandske arbejdere er IKKE problemet - det er arbejdsgivernes grådighed!

26. maj 2019, 15:02

Det er ikke udenlandsk arbejdskraft, der er problemet, men den måde de bliver behandlet på!

I de snart ti år, som jeg har arbejdet i bygge branchen, har jeg oplevet en stigning i antallet af udenlandske arbejdere mere eller mindre inden for alle faggrupper i branchen. 

LÆS OGSÅ: S-profil om social dumping: Sæt virksomheder på sort liste

Jeg har været ansat i forskellige firmaer, arbejdet på små og store byggepladser rundt om i landet, og det er nok nemmeste at tælle de dage, hvor jeg ikke har hørt udenlandsk arbejdskraft omtalt, end det er at tælle de dage, hvor det emne blev taget op. 

Jeg har hørt rigtig mange snakke og diskussioner og set situationer, som har sat sit aftryk.
 
Men jeg kan heller ikke selv sige mig fri. Jeg har da også selv set og oplevet, når man står en solrig eftermiddag omkring kl 13 på et stillads, igang med dagens opgave at mure en gesims, og uden at lyve inden for 10 minutter og ud af ingenting står det pludselig 10 voksne mænd på stilladset. Alle sammen med forskellige sko, jeans og en summen bag mig af et sprog, som jeg ikke forstod det fjerneste af, hvilket jo gjorde det helt umuligt for mig at tale med dem og spørge, hvad det lige var for noget, som var i gære. 

Jeg forsætter med at mure og få minutter senere dukker der en mand mere op på stilladset. Det var nok deres chef, tænkte jeg, eller det gik jeg ud fra, fordi alt imens jeg murer, forsøgte den mand at lære de 10 udenlanske arbejdere et håndværk på cirka fem minutter. Deres chef kastede rundt med armene, og det sprog der kom ud af hans mund kan meget præcist sammenlignes med 'De nattergale' - a la dansk, tysk og engelsk i en stor pærevælling. 

Jeg blev noget overrasket over at se, hvordan man forventede, at nogen skulle mestre et håndværk på få minutter - uden sikkerhedsudstyr og arbejdstøj, alt imens arbejdestiden var mere, end hvad jeg tænker er helt optimalt. Men uden tvivl og uden at det skal lyde som om at udenlansk arbejdskraft ikke er kvalificeret nok, jamen så er der ligesom herhjemme faglærte og ufaglærte, nogle er utrolig dygtige, mens andre måske skulle overveje en anden levevej. Den sommerdag på stilladset gjorde de det så godt, som de nu kunne. 

Og egentlig så vil jeg gerne lige sige, at jeg i disse tider, hvor man taler om at åbne endnu mere op for udenlandsk arbejdskraft til arbejdsmarkedet i Danmark, ja så er jeg som håndværker faktisk positivt stillet over for at tage pænt imod dem. Men samtidig er der altså også nogle ting, som jeg ikke rigtig forstår:

1. Af og til er der folk som kontakter mig for at spørger, om jeg kender firmaer som mangler en praktikant, lærling eller måske en faglært. Men alt imens kan jeg læse at arbejdsgivernes organisationer er ude i medierne og udtale sig om, at der er mangel på arbejdskraft i Danmark. Der tænker jeg: hey, der er da stadig en hel del herhjemme, som lige nu står og mangler praktikpladser, samtidig med at der stadig er en anden kæmpe talentmasse at rekruttere fra også - nemlig kvinder. Hvis man altså turde at åbne op for den store mulighed, det er, at tiltrække kvinderne, som udgør halvdelen af arbejdsstyrken i Danmark. Det ville ikke være dårligt i mine øjne. 

2. Noget, som jeg også har undret mig over, er, hvorfor man taler udenlandsk arbejdskraft så meget op - når man behandler dem så skidt. Lad os nu bare kalde en spade for en spade og en skovl for en skovl - uden at generalisere alle over en kam selvfølgelig - men det er da tankevækkede, at jeg cirka ni ud af ti gange, når jeg har mødt udenlandske arbejdere på byggepladserne gennem årene, har bemærket, at arbejdsgiverne ikke har valgt at prioritere at lære dem noget af sproget. Det som faktisk vil gøre visse arbejdsgange mere effektive - for ikke at nævne mere sikker for fejl og ulykker. Jeg har heller ikke fået noget indtryk af, at størstedelen af arbejdsgivere, der har hyret dem, har prioriteret at give dem en løn som er tilsvarende vores. For ikke at nævne alle de dage, hvor arbejdstiden ikke kender nogen begrænsninger, og hvor overtidsbetaling allermest minder om noget, som er forsvundet under murerbrokkerne.

I min dagligdag går jeg går rundt og spekulerer på, om der virkelig er nogen, som helt oprigtigt mener, at det er vigtigt med mere udenlansk arbejdskraft - om man virkelig mener det seriøst for vores og samfundets skyld? Spørger man mig, så hælder jeg nok mest til, at det nok mere er for direktørens egen bankkontos skyld.

Ergo så er det ikke de udenlandske arbejdere, der er problemet - men derimod arbejdsgivernes grådighed. 

For det er ikke fair, at der er nogen som på bekostning af andres ve og vel kan skovle penge ind og derved trykke lønnen. Ja, at man tillader at undergrave de danske arbejdsforhold/vilkår, og at man underkender medarbejderne deres indsats ved at svare medarbejderen "du kan desværre ikke få mere i løn, fordi jeg kan købe det meget billigere udefra.

Hvad er jeres tanker om socialdumping?