Mureren Mette: Hvorfor er der så mange fordomme om håndværkere?

11. nov 2019

NÅR NOGEN SIGER, at de er for kloge til at tage en erhvervsuddannelse - så smiler jeg og viser dem byggetegninger af de ting, jeg laver.

Er jeg uintelligent, når jeg kan bygge, tegne og beregne eksempelvis et kulturhus og 35 handicapvenlige boliger?

LÆS OGSÅ: Supermarkedsgigant til ledige akademikere: Bare kom - vi har plads!

Lige siden jeg startede på murerskolen i Sønderjylland, har jeg direkte og indirekte fået kommentarer eller hørt andre omtale min uddannelse som "du er for klog til at tage en erhvervsuddannelse", "håndværkere er fulderikker, de er ikke til at stole på", "ej seriøst jeg skal aldrig date en håndværker" og jeg kunne blive ved med at ryste flere eksempler ud af ærmet.

Og hvis jeg skal være helt ærlig, så bliver jeg en smule ærgerlig eller nok nærmere ked af det, for når man, som jeg gjorde, tog et valg om at ville være murer, så var det jo et bevidst valg fra min side.

JEG TRAF MIT valg, fordi jeg syntes, at det lød spændende, og fordi jeg altid har elsket at bruge forskelligt værktøj. Det at kunne bygge noget, som emmer så af meget af vores fortid, nutid og fremtid, tiltaler mig også meget.

At være håndværker er noget, jeg er stolt af, og så er det fedt, at jeg som håndværker nu også kan være med til at bygge klimavenligt, for det er da noget, der er højt på dagsordenen i dag. Det, at jeg hver dag går på arbejde og gør en lille forskel, giver mig også en stolthed.

Lige siden jeg startede på murerskolen i Sønderjylland, har jeg direkte og indirekte fået kommentarer eller hørt andre omtale min uddannelse som "du er for klog til at tage en erhvervsuddannelse", "håndværkere er fulderikker, de er ikke til at stole på" 
Mette Schack Dahlmann

Men jeg har i lang tid tænkt over, hvad det er, der gør, at min uddannelse ikke anerkendes, men rent faktisk ses ned på af ret mange mennesker? Er det deres uvidenhed? Eller er det bare noget, der er blevet normalt at sige om min uddannelse og mig?

Jeg er godt klar over, at håndværkere er forskellige, men de gamle fordomme holder altså ikke vand længere.

Et lidt tragikomisk eksempel på, hvordan jeg oplever andres reaktioner, er, når min kæreste og jeg bliver spurgt af andre, hvad vi laver til dagligt. Jeg svarer stolt, "jamen jeg er uddannet murer," hvorefter manges svar er "okay". Derefter spørger de min kæreste, hvad hun laver. Hun svarer noget a la "jamen jeg læser psykologi på Aarhus Universitet", og prompte kommer reaktionen "waaaau, hold da op så er du jo klog. Var det ikke svært at komme ind på det studie?"

Jeg synes ofte, at det er sjovt at sidde og observere, hvordan andre virkelig imponeres af min kæreste. Det skal lige siges, at jeg også selv er mega stolt af hende, ikke kun på grund af hendes titel, men fordi hun er dygtig til det, hun laver.

Det mest tragikomiske er jo, at når de er færdige med at "waaaauwe" af min kæreste og hendes uddannelse, så siger de "Mette, hvor er det godt, at du er håndværker, jeg har brug for hjælp - kan du ikke komme og se på det og fikse det for mig ?"

I stedet for at tale ned om erhvervsuddannelserne, så overvej lige en ekstra gang, hvordan det kan være, at vi har tag over hovedet, vand i hanen, varme i radiatoren og strøm til kaffemaskinen.
Mette Schack Dahlmann

Jeg tænker ofte i de sammenhænge, at det er sjovt, at min uddannelse for et øjeblik siden ikke var lige så "wauw-agtig" som min kærestes, og nu beder I mig om at hjælpe, fordi I har brug for mig og det, jeg har lært på min uddannelse!

Det, jeg gerne vil sige, er, at i stedet for at tale ned om erhvervsuddannelserne, så overvej lige en ekstra gang, hvordan det kan være, at vi har tag over hovedet, vand i hanen, varme i radiatoren og strøm til kaffemaskinen.

Jeg er godt klar over, at mange ikke vil være onde, når de ser på min uddannelse som en taber-uddannelse, men det ville være rart, hvis man i stedet begyndte at respektere det, håndværkere kan.

Hvornår har du sidst sagt tak til din håndværker?