Murer sendt i praktik som murer

26. apr 2010
Ledig murer skulle arbejde gratis for kommune. Han fører nu sag for at få sin løn. Kommunen afviser, at de har udnyttet ham som gratis arbejdskraft.

Skal en murer sendes ud på dagpenge for at udføre murearbejde for sin kommune? Skal arbejdsløse sendes på kurser i Hitlers underskrift i stedet for et kursus de rent faktisk kunne bruge til noget – skal arbejdsløse behandles som idioter?

Det spørgsmål rejser Avisen.dk. Vi retter nu et skarpt lys mod det system, der møder folk, når de havner i arbejdsløshedskøen.

Et af de mennesker er den 46-årige murer Aguedo Villalba fra Greve. I november sidste år havde han travlt. Selv om han var arbejdsløs.

Greve Idrætscenter skulle have nyt gulv i deres kælder. Men i stedet for at hyre et murerfirma til at lægge fliserne, sendte kommunens eget jobcenter den arbejdsløse murer Aguedo Villalba i praktik. I praktik som murer. Selv om Aguedo Villalba var udlært murer og havde arbejdet som murer i seks år.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

”Øv”

Fordi han var i praktik, skulle han ikke have løn af kommunen, men fik i stedet dagpenge fra A-kassen.

”Jeg tænkte, øv, det er ikke i orden. Det er hårdt arbejde, og det er min profession, så skal jeg også have en rimelig løn for det,” fortæller den 46-årige murer, der nu har lagt sag an mod Greve Kommune.

Aguedo Villalba kræver, at kommunen betaler ham 35.000 kroner, hvilket svarer til den løn med pension, han burde have haft for arbejdet.

Læs også: Kommuner bruger ledige som gratis arbejdskraft

I løbet af den måned, hvor Aguedo Villalba var i praktik i idrætscenteret, fik han lagt 50 m2 fliser. ”Du er jo så god til sådan noget,” lød beskeden fra lederen på idrætscenteret.

Praktiktiden har ikke hjulpet Aguedo Villalba. Han blev bagefter sendt i job med løntilskud på samme idrætscenter.

”Kommunen får gratis arbejde. Det er forkert, fordi jeg knokler uden at få løn for det. Det føles ikke rigtigt. Når jeg arbejder uden at få løn for det, tager jeg jo noget arbejde fra mine kollegaer,” siger Aguedo Villalba.

”Ekstra hænder”

Han får ondt i maven, når han tænker for meget over, at han ikke har et job.

”Min kone bekymrer sig meget,” siger han.

I Greve Kommune afviser Birgitte Rømer, der er chef i personaleafdelingen, at kommunen har brugt Aguedo Villalba som gratis arbejdskraft.

"Det var et spørgsmål om, at han får mulighed for at vedligeholde sine kompetencer. Han er indgået som ekstra hænder i det hold, der var på idrætscenter og lavet noget arbejde, som ikke var blevet lavet, hvis han ikke havde været der," forklarer Birgitte Rømer.

Har Aguedo Villalba ikke ret til en løn for det arbejde, han udfører?

"Det burde alle vores løntilskudsfolk jo få, men det er ikke det, der er realiteterne. Det er jo ikke muligt,” udtaler personalechefen og henviser til, at kommunens budget er presset.

Flere arbejdsløse

Heller ikke Jobcenteret, der sendte Aguedo Villalba i praktik i sit eget fag, ser noget problem i, at en murer sendes i praktik som murer.

"Jeg er ikke arbejdsgiver, men chef i jobcenteret. Jeg har ikke noget imod, at der sker noget meningsfyldt, når de er ude i praktik," siger udviklingschef Johnny Tvarnø.

Aguedo Villalba har nu været uden arbejde i to år. Imens er der kommet endnu flere arbejdsløse murere til.

skjultitel