Tæt på verden: Mugabe holder vild fødselsdag

20. feb 2012, 10:46
Robert Mugabe sætter alle sejl til, når han selv skal fejres. Der er musik, mad, kage, fodbold og skønheder planlagt til den 88årige tyran.

Zimbabwes aldrende præsident, Robert Mugabe, også kaldet Bob af sine venner, fylder 88 i morgen. Det vil blive fejret med en fest, der anslås at ville koste fem millioner kroner.

Præsidenten, som verden og mange af hans borgere vælger at kalde en tyran, skal fejres med overdådig mad, en gigantisk fødselsdagskage, et musikshow med mange af landets stjerner, en skønhedskonkurrence og en fodboldturnering kaldet ”Bob 88 Super Cup”, skriver den sydafrikanske avis Mail & Guardian.

Gildet skal betales

Udgifterne til festen har voldt stor vrede i landet, fordi millioner er arbejdsløse, millioner har svært ved at finde mad og økonomien er totalt bananas. De sidste to måneder har landets provinsregeringer måttet finde donationer til begivenheden.

Gæsterne, hundredevis af dem, kommer især fra præsidentens politiske parti ZANU-PF. Til ære for chefen har de døbt festen ”Den 21. februar bevægelse” for at mindes dengang Bob blev født i 1924.

Robert Mugabe har haft magten i Zimbabwe i tre årtier og i den periode er det gået kraftigt ned ad bakke for økonomi og sikkerhed. Før Mugabe var landet en britisk koloni.

Millioner flygtninge

ZANU-PF vennerne, der nyder godt af Mugabes styre, vil gøre alt for at festen bliver mindeværdig for præsidenten. Ude i verden, hvor eksilpolitikere og fem millioner flygtninge bor, vil man markere dagen med demonstrationer.

Robert Mugabes overgreb på basale menneskerettigheder har gjort Zimbabwe og ham selv til en international paria fordømt fra de fleste sider.

29 organisationer fra civilsamfundet, der udfører nødhjælp, distribution af mad til fattige og som hjælper handicappede, er blevet forbudt i Zimbabwe, skriver IRIN News. Forbuddet imod organisationerne kom den 14. februar i Masvingo provinsen.

[pagebreak]Sanktioner

Fredag besluttede EU at forlænge sine sanktioner imod Zimbabwe i endnu seks måneder. De vil se reformer og fredelige valg, før de ophæves.

Ikke overraskende fordømmer ZANU-PF nu EU og udtaler, at de 27 rige lande er i lommen på den gamle britiske kolonimagt og vil styrte Robert Mugabe.

Embargoen, der fastfryser udviklingsbistand, blev dog lettet noget, idet restriktioner imod visse magthaveres konti og firmaer blev løftet, skriver Angop, det angolesiske nyhedsbureau.

Økonomien i Zimbabwe er noget rod, selv om man forsøger at styre en dollars-baseret udvikling. Nationalbanken skylder over en milliard dollars til udviklingsbanker og andre nationalbanker. Regeringen har ikke betalt lånte penge tilbage.

Fredag meddelte nationalbanken, at lokale banker fra 1 juli skal beholde 70 procent af deres kapital i Zimbabwe og ikke opmagasinere dem i udlandet. I øvrigt er fem banker ved at gå fallit.

Valg planlægges

Der planlægges et snarligt valg i Zimbabwe. De seneste i 2008 blev en skandale og medførte voldsomme konflikter og blodsudgydelser.

I 2009 måtte Mugabe indgå en ustabil magtdeling med sin førende modstander, Morgan Tsvangirai. De to har ikke været i stand til at enes om en ny grundlov.

Formålet med valget er givet at komme af med Tsvangirai og hans ”Bevægelse for demokratisk forandring.” Formålet kan også være at få indsat en arvtager, idet Robert Mugabe gentagne gange er rapporteret som havende prostata cancer.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.