20201012223611528_1000
Morten Østergaard, der er tidligere leder for De Radikale, har sygemeldt sig, oplyser partiet. Det oplyser ikke, hvor længe Morten Østergaard som udgangspunkt er sygemeldt. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Morten Østergaard sygemelder sig

13. okt 2020, 07:17
Efter en uge i politisk stormvejr har Morten Østergaard, tidligere leder for De Radikale, sygemeldt sig.

De Radikales detroniserede leder Morten Østergaard er blevet sygemeldt indtil videre.

Det oplyser partiet i en pressemeddelelse.

Han gik af som politisk leder for partiet onsdag i sidste uge og endte i et politisk stormvejr, efter at det kom frem, at han havde krænket partifællen Lotte Rod et årti forinden.

Der var helt konkret tale om, at han lagde en hånd på hendes lår, men berøringen var uønsket, og hun flyttede den.

Selve episoden har han undskyldt for, og Lotte Rod har tilgivet ham.

Men Morten Østergaard faldt ikke fra sin lederpost på grund af den uønskede berøring. Han faldt på grund af sin håndtering af sagen.

I flere uger holdt den politiske leder det hemmeligt både for offentligheden og folketingsgruppen, at han var krænkeren. Det endte med en konfrontation på et hemmeligt møde i folketingsgruppen onsdag i sidste uge, og Østergaard trak sig undervejs som formand.

Næstformand Sofie Carsten Nielsen blev valgt som ny leder for partiet, efter at hun vandt et kampvalg mod partifællen Martin Lidegaard på mødet.

Den nyvalgte politiske leder sagde på et efterfølgende pressemøde, at Morten Østergaard har en fremtid i partiet.

Hvad den bliver, er dog usikker.

- Jeg vil tage stilling til hans situation, når han er tilbage fra sygeorlov, siger Sofie Carsten Nielsen i en pressemeddelelse mandag.

Morten Østergaard tager som orlov indtil videre. Der er ikke sat nogen dato for, hvornår han ventes tilbage.

To dage efter at Morten Østergaard trådte tilbage som formand, skriver han i et opslag på Facebook, at han er bekendt med, at yderligere tre personer har følt sig krænket af ham.

En redegørelse, der er udarbejdet af partiets sekretariatschef med ekstern bistand, viser mandag, at der er tale om episoder fra 2015, 2016 og 2017. Dem har han fået påtaler for ad to omgange.

I forbindelse med den eksisterende debat i samfundet om sexisme, chikane og uønsket seksuel opmærksomhed, igangsætter partiet en større intern undersøgelse.

Det oplyste Morten Østergaard på partiets landsmøde i september.

Her skal omfanget og karakteren af chikane i partiet undersøges ved at inddrage hele baglandet. Mindst 700 mennesker kontaktes, når både nuværende og tidligere ansatte efter planen skal høres.

Kvinfo, der er et videnscenter for køn og ligestilling, skal stå bag undersøgelsen.

Resultatet af undersøgelsen ventes klar i begyndelsen af 2021.

/ritzau/