Senest lovede Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, før valget at give det psykiatriske system et markant løft. Hvis Socialdemokratiet kom til magten. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Mor til afdød trist over løftebrud: Politikerne tager ikke psykisk sygdom seriøst

5. okt 2019
Det er symptomatisk, at en halv milliard om året til psykiatrien er forsvundet mellem valgkamp og statsministerpost. Det mener moren til en psykisk syg søn, der døde i 2017.

Jonatan Heide Becker var 25 år, da han døde. Det skete blot to dage efter, at han var blevet udskrevet fra Psykiatrisk Hospital i Aarhus-bydelen Risskov.

LÆS OGSÅ: Interview: "Det er lidt snyd at det hele kører videre uden mig"

Det er over to år siden, Jonatan Heide Becker blev fundet druknet i strandkanten ved Helgenæs. Ikke desto mindre nævnte formand for Enhedslisten, Pernille Skipper, ham i sin tale ved åbningsdebatten i Folketinget.

Ifølge Linda Heide Ottosen, Jonatan Heide Beckers mor, burde det ikke være nødvendigt at tale om en nødstedt psykiatri og dens ofre i 2019.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- Jonatans historie burde have overlevet sig selv. Da jeg for to år siden besøgte Folketinget og talte med sundhedsministeren om Jonatans historie, blev der lovet rigtig meget i forhold til at give nogle flere penge til psykiatrien, siger Linda Heide Ottosen til TV2 Østjylland.

Senest lovede Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, før valget at give det psykiatriske system et markant løft. Hvis Socialdemokratiet kom til magten, forstås.

- Vi vil som en del af vores økonomiske politik afsætte en halv milliard til psykiatrien. Jeg ved godt, det lyder af mange penge, og milliarderne fyger i luften i denne her valgkamp, lød det.

Det tyder på, at milliarderne er føget væk et sted på turen hen til statsministerkontoret. Der er således ikke fundet plads til at løfte psykiatrien i regeringens finanslov for næste år. Det bekræfter folketingsmedlem for Socialdemokratiet Camilla Fabricius til TV2 Østjylland.

Socialdemokratiet fremlagde før valget en 10-årig-psykiatriplan med 11 punkter, men der er ikke sat penge af til den, og det er uvist, hvornår planen træder i kraft.

Ifølge Linda Heide Ottosen er S-regeringens mangel på økonomisk hjælp til det psykiatriske system et tegn på, at politikerne ikke tager en nødlidende gruppe mennesker seriøst.

- Alle mennesker har ret til et godt og meningsfyldt liv. Også dem, der bliver ramt af psykisk sygdom og deres pårørende. Det er nogle af de allerhårdest ramte familier i Danmark, og dem, der har allermest brug for en ekstra hånd og nogle ressourcer. Det skal politikerne forstå, siger hun til TV2 Østjylland.

Læge og formand for Psykiatri-Listen, Mikkel Rasmussen, er frustreret og skuffet over, at psykiatrien ikke får akuthjælp.

- Næsten alle partier har snakket om, at nu skal vi løfte psykiatrien. Det kommer meget bag på mig, at den her 10-års plan bliver udskudt, fordi der skal laves analyser og arbejdsgrupper. Dem har vi i forvejen. Vi har viden, og der masser af lavthængende frugter, der er lige til at plukke, siger han til TV2 Østjylland.

Ifølge Mikkel Rasmussen er det uanstændigt og uværdigt, at det psykiatriske system ikke bliver prioriteret højere.

- Det lyder som tomme ord, når der ikke kommer handling bag. Det har vi set mange gange uanset hvilken regering, det er. Konsekvenserne er, at mennesker dør for os. De bliver forværret i deres sygdom, de bliver afvist i psykiatrien, og de bliver udskrevet for tidligt, når de er kommet ind, siger Mikkel Rasmussen til TV2 Østjylland.

Socialdemokratiets Camilla Fabricius har før og under valgkampen haft stort fokus på at løfte det psykiatriske system. Direkte adspurgt om regeringen begår løftebrud ved ikke at afsætte en halv milliard til psykiatrien i 2020, lyder svaret:

- Man kan godt bruge det ord. Men det er vigtigt at sige, at vi går i gang med en psykiatrihandlingsplan, og at vi går i gang med at høre parterne.

Camilla Fabricius giver i øvrigt den forrige V-regering skylden for de svære økonomiske vilkår, som den nye S-regering overtager.

Hver år får omkring 35.000 mennesker en diagnose i psykiatrien. Af dem er cirka 10.000 under 18 år.