Tæt på verden: Mor: Jeg brænder min datter

6. jul 2012
Grotesk voldtægt besmitter afghansk politi. Præsidenten forsøger at skabe en fornemmelse af retfærdighed, før rige lande skal give penge.

En grusom voldtægtssag i Afghanistan vækker international bestyrtelse og kan påvirke, hvor mange milliarder andre lande vil give landet i de kommende ti år. Penge er flydt til politiet i stride strømme, men der er alvorlige problemer.

Den aktuelle sag handler om den Lal Bibi, der blev kidnappet, voldtaget, tortureret og lænket til en mur i fem dage af en gruppe politimænd. Hendes alder opgives til både 13 og 18 afhængigt af kilderne.

Lal Bibi har den frækhed ikke at begå selvmord i skam men afslørede gerningsmændene i stedet. Forældrene var til stede ved kidnapningen og genkendte gerningsmændene.

Lal Bibi kender sin kultur, men stiller retfærdighed for sig selv og andre kvinder foran forventningen om selvmord, fordi hun er vanæret.

Bliver de ansvarlige ikke straffet, tager hun sit eget liv, og hvis ikke har hendes mor lovet at brænde datteren. Så har myndighederne hendes blod på deres hænder, siger hun.

De anklagede

De anklagede politifolk er arresteret. En af de anklagede politifolk udtaler til the New York Times, at han ikke har voldtaget den lokale hyrdes datter, fordi en mullah giftede dem lige før handlingen.

Politimandens broder, der skal have deltaget i ugerningerne, gjorde i detentionen opmærksom på, at en kvinde sandelig ikke selv har noget at skulle have sagt, når det gælder ægteskab.

Familien og pigen afviser, at der har været tale om ægteskab. Og skulle der være foregået en tvungen ceremoni, kan den ikke være juridisk gyldig i Afghanistan. Reglerne i lokalsamfundet kan dog vise sig anderledes i praksis.

At gøre sagen offentlig er særdeles usædvanlig for en afghansk familie, der risikerer at være vanæret i flere generationer af begivenheden med mindre pigen dør.

Moderne politi

De anklagede politifolk er en del af de moderniserede amerikansk trænede politstyrker til lokale samfund. Sagen, der dukkede op for en måned siden, er særdeles pinlig for alle. Den lokale leder for den fem mand store styrke er arresteret for at have beordret kidnapningen.

Den lokale politichef og en talsmand for indenrigsministeriet påberåber sig, at den kan være tale om tvangsægteskab og ikke voldtægt. Den slags ser man mildere på.

Præsident Karzai har beordret de skyldige straffet og har afvæbnet den lokale politienhed, hvor kun en mand ikke er arresteret. En ny politigruppe under ledelse af den topanklagedes broder er indsat.

De amerikansk trænede lokale politistyrker består af tidligere medlemmer af lokale militiaer, der hverken kan læse eller skrive, forklarer anklageren i sagen.

[pagebreak]De har ingen normer for adfærd, ingen jobbeskrivelse (udover at holde taliban på afstand) og tror, de kan dræbe og voldtage efter forgodtbefindende, siger han til The New York Times.

Detaljer om sagen

Der er påstande om, at Lal Bibi er givet som betaling for gæld mellem familier eller klaner. I henhold til Radio Free Europe har Lal Bibi forklaret, at problemerne opstod, fordi hendes fætter begik et seksuelt overgreb på en lokal militiamands datter.

Da fætteren flygtede, skulle nogen betale for den påståede voldtægt. Lokale traditioner dikterer, at et familiemedlem så må betale kvæg, penge eller en brud.

Da Lal Bibis familie ikke kunne betale kidnappede den anden piges fader og familiemedlemmer hende den 17. maj. Efter en uges tortur og seksuelt misbrug blev hun smidt udenfor sin familie hus.

Penge til landet

I weekenden forventer Afghanistan at få fire milliarder dollars fra internationale donorer til udvikling de kommende ti år. Disse penge må nødvendigvis komme med garantier, hævder den internationale aktionsgruppe Avaaz, der har 14 millioner medlemmer.

Donorernes konference foregår i weekenden i Tokyo med deltagelse fra 54 lande og 26 internationale organisationer. FNs generalsekretær Ban Ki-moon kommer også ligesom Afghanistans præsident Hamid Karzai og USAs udenrigsminister Clinton.

Der er lagt op til donorfest nu da alliancens soldater er på vej ud af Afghanistan. Denne sag om grov undertrykkelse af en kvinde påvirker donorprocessen, fordi de udenlandske bidragydere ikke bryder sig om den slags.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.