Klamme ting i fødevarerne: Mor fandt cigaretskod i svampemix

23. apr 2011, 11:30
Fødevaregigant solgte poser med svampe velvidende, at de kunne indeholde cigaretskod. Vi har skiftet leverandør, siger firmaet.

"Det var så ulækkert og væmmeligt. Jeg ville kunne forstå, at et insekt kan havne i en pose grøntsager, men hvad laver et klamt cigaretskod i maden?"

Sådan spørger Solveig Eeg, der stadig er vred, men også lettet over, at hendes ni-årige datter ikke endte at sluge det cigaretskod, som lå skjult i den pose 'Svampemix', hun havde købt i Kvickly i Horsens.

Ødelagde appetit

Hun var i februar i fjor ved at tilberede en svampesauce med piskefløde, da synet af skoddet kom til overfladen og ødelagde hendes appetit – og den tillid, hun hidtil havde haft til fødevareproducenter.

Posen med frosne svampe var leveret til Kvickly-varehuset af en af Skandinaviens største leverandører af frosne fødevarer, ålborgensiske A Frost, som fødevarekontrollen flere gange har været efter, fordi der også er fundet glasskår og salmonella i mad fra virksomheden.

Avisen.dk, der har fået aktindsigt i en brevveksling mellem firmaet og fødevarekontrollen, kan i dag afsløre, at A Frost ganske udmærket vidste, at de frosne svampe, der var produceret i Kina, kunne indeholde cigaretskod.

Fødevarekontrol tog fejl

Fødevarekontrollen troede ellers, at der var tale om et tilfældigt og enkeltstående fund, men sådan var det slet ikke, skulle det vise sig.

"Vi har desværre før oplevet at et cigaretskod har været at finde i poserne," erkendte virksomhedens salgskoordinator i et brev til Fødevarekontrollen.

Indrømmelsen fra A Frost kom efter, at fødevarekontrollen af forbrugeren Solveig Eeg var blevet gjort opmærksom på problemet.

Men alligevel undlod fødevarekontrollen og A Frost at trække produkterne ud af butikkerne.

Fødevarekontrol enig med producent

"Håber, vi er enige om, at vi ikke er ude i den helt store tilbagetrækning," appellerede A. Frost i et brev til fødevarekontrollen.

Det var fødevarekontrollen enig i. Intet blev trukket tilbage.

Og at undlade at trække varerne tilbage, er helt i orden, mener A Frost’s direktør Lau Hejgaard.

"I denne sag blev konklusionen, at der er marginal risiko for lignende tilfælde i partiet og den direkte sygdomsrisiko som værende lav. Derfor er partiet ikke trukket tilbage," siger han og oplyser, at det ville medføre spild af fødevarer.

Lille risiko

Fødevarestyrelsen var enig i, at der kunne "være en – omend lille – risiko for smitte," som det står i styrelsens brev til A Frost.

Men smitterisiko eller ej, så synes Solveig Eeg, at A Frost burde have gjort alt for at trække varerne ud af butikken.

"Det burde være sket lige med det samme. Jeg advarer alle, jeg kender, mod at købe mad fra det firma," siger Solveig Eeg.

Lau Hejgaard oplyser, at A Frost efter skod-fundet opsagde samarbejdet med leverandøren, og at der nu leveres skod-fri svampemix fra en ny leverandør.

Klamme ting i maden

Avisen.dk har i en artikelrække afsløret, at Fødevarekontrollen og fødevareproducenterne gang på gang undlader at trække varer tilbage, selv om de kan indeholde ulækre og farlige ting og kemalier.